Επανεξελέγη ο Μπαν Κι-μουν

Επανεξελέγη ο Μπαν Κι-μουν

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε για μία δεύτερη πενταετή θητεία τον Μπαν Κι-μουν, ως γενικό γραμματέα του Οργανισμού. Είχε δεδομένη τη στήριξη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο νοτιοκορεάτης Μπαν Κι Μούν, 67 ετών, εξελέγη σήμερα από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για μια δεύτερη πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας του Οργανισμού με δια βοής ψηφοφορία. Η εκλογή του ήταν σχεδόν βέβαιη, καθώς ο Μπαν Κι Μούν δεν είχε δεδηλωμένο αντίπαλο. Εξασφάλισε επίσης την Παρασκευή την υποστήριξη και των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ενώ τον χειροκροτούσαν, ο Μπαν Κι Μουν, χαμογελώντας, υποκλίθηκε μπροστά στην αίθουσα που ήταν γεμάτη με πρεσβευτές και διπλωμάτες. "Δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία", δήλωσε ένας πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη. "Μπορεί να μην ήταν ο ευνοούμενος όλων μας, αλλά κανένας δεν είχε λόγο να τον εμποδίσει" να επανεκλεγεί, πρόσθεσε.

"Είμαι περήφανος για όλα όσα κάναμε μαζί, αν και γνωρίζω τις τεράστιες προκλήσεις που μας περιμένουν", είχε δηλώσει ο Μπαν στις 17 Ιουνίου από την Μπραζίλια. "Έχω τα κίνητρα και είμαι προετοιμασμένος να συνεχίσω να εργάζομαι με τα κράτη μέλη", τόνισε.

Ο Μπαν Κι-Μουν δεν έχει το χάρισμα του προκατόχου του, Κόφι Ανάν, αλλά όντας εργασιομανής έχει ανακτήσει μια κάποια λάμψη με τις θαρραλέες θέσεις του κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης.

Επέκρινε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ σε τέτοιο σημείο που ο τελευταίος δεν επιθυμεί πλέον να του μιλήσει στο τηλέφωνο. Δεν φείσθηκε επικρίσεων κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, και είχε προσωπικά εμπλακεί στην κρίση της Ακτής του Ελεφαντοστού.

"Τώρα που θα απελευθερωθεί από το βάρος του να πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη για την επανεκλογή του, ελπίζουμε ότι θα έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, Φιλίπ Μπολοπιόν.

Διότι ο Μπαν Κι Μούν ήταν στόχος επικρίσεων για την μετριοπάθεια του στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, για να μην δυσαρεστήσει αυτό το μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Έτσι, δεν αναφέρθηκε στην υπόθεση του φυλακισμένου Κινέζου νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι επικριτές του πιστεύουν επίσης ότι είναι πολύ προσεκτικός όσον αφορά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, Ρωσία). "Ο Μπαν Κι Μούν ξέρει να ακούει, αλλά ξέρει επίσης να διατυπώνει, τις αρχές" του Οργανισμού, υπογραμμίζει ένας δυτικός διπλωμάτης.

Ο Μπαν Κι-Μουν είναι ο όγδοος γενικός γραμματέας από τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τρέχουσα θητεία του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Η δεύτερη θητεία του θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

SHARE:

24Media Network