“Επιφυλακτική” η γαλλική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της συνόδου Κιμ – Τραμπ

“Επιφυλακτική” η γαλλική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της συνόδου Κιμ – Τραμπ
Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί AP

"Προφανώς είναι πολύ θετική εξέλιξη που μπόρεσε να γίνει αυτή η σύνοδος (...) αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί" σχολίασε η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Παρίσι παραμένει “επιφυλακτικό” για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε ό,τι αφορά στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών τη Δευτέρα.

“Προφανώς είναι πολύ θετική εξέλιξη που μπόρεσε να γίνει αυτή η σύνοδος (…) αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί”, σχολίασε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί, στο περιθώριο των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας Eurosatory, κοντά στο Παρίσι. Ζήτησε επίσης “να περιμένουμε” μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα της συνόδου της Σιγκαπούρης “χωρίς αφέλεια και χωρίς να σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να επιλυθούν με μαγικό τρόπο”.

“Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινά και θα εξετάζουμε βήμα προς βήμα τις προόδους” που επιτυγχάνονται, κατέληξε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, από τη Στοκχόλμη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. “Αν καταλήξουν σε μια αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου που θα είναι βιώσιμη και μη αναστρέψιμη, θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσω (…) γιατί οτιδήποτε αφορά τη μη εξάπλωση των πυρηνικών είναι καλό για την ασφάλεια του κόσμου”, είπε στο περιθώριο των συζητήσεων που είχε με τη Σουηδή ομόλογό του Μαργότ Βάλστρεμ.

“Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, υπάρχουν προηγούμενα όπου πρώτα υπήρξε ενθουσιασμός και μετά παλινδρόμηση” είπε.

Η Ουάσινγκτον ζητά την “πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη” αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της τάσσεται υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, αλλά αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει ανοιχτές πολλές ερμηνείες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα