'Επιφυλακτικός' ο Ομπάμα για την εκεχειρία στη Συρία

'Επιφυλακτικός' ο Ομπάμα για την εκεχειρία στη Συρία

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε "επιφυλακτικός" με την εκεχειρία στη Συρία, που θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο. Οι Ρωσία διαπραγματεύεται με οργανώσεις ανταρτών την κατάπαυση πυρός

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε σήμερα "επιφυλακτικός" σχετικά με την εκεχειρία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Σάββατο στη Συρία, τους όρους της οποίας καθόρισαν Ουάσιγκτον και Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στο πεδίο παραμένει δύσκολη.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί προκειμένου να μην δημιουργήσουμε πολύ υψηλές προσδοκίες» είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού Κράτους από το Οβάλ Γραφείο μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας.

«Η κατάσταση στο πεδίο είναι δύσκολη όμως εμείς διαπιστώσαμε ότι καταγράφθηκε μέτρια πρόοδος κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας σχετικά με την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς που απειλούνται» προσέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Εάν, τις επόμενες εβδομάδες, διαπιστώσουμε ότι οι βιαιοπραγίες έχουν σε κάποιο βαθμό περιοριστεί (…) αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία βάση για την (ενδεχόμενη) παράταση της εκεχειρίας τόσο στο βόρειο όσο στο νότιο τμήμα της χώρας και η κατάσταση αυτή θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε προς μία πολίτική μετάβαση που θα είναι απαραίτητη για να βάλουμε ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ρωσικές αρχές διαπραγματεύονται την κατάπαυση του πυρός στη Συρία με οργανώσεις ανταρτών

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν συνομιλίες, με σκοπό την κατάπαυση του πυρός, με ανταρτικές οργανώσεις που δρουν σε πέντε περιοχές της Συρίας, λίγα εικοσιτετράωρα προτού να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ρώσοι στρατιωτικοί "εργάζονται ήδη με εκπροσώπους οργανώσεων (ανταρτών) σε διάφορες κοινότητες στις επαρχίες της Χάμα, της Χομς, της Λαττάκειας, της Δαμασκού και της Ντεράα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ο Κονασένκοφ δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις.

Ήδη, το υπουργείο έχει συγκροτήσει ένα "κέντρο συντονισμού της εκεχειρίας" που αποτελείται από περίπου 50 στελέχη του. "Τις δύο τελευταίες ημέρες το κέντρο δέχτηκε δεκάδες κλήσεις από συγκεκριμένες τοποθεσίες" όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία, είπε προσθέτοντας ότι η καθεμιά από τις κλήσεις αυτές "επαληθεύτηκε με προσοχή".

Το κέντρο αυτό έχει ανακοινώσει σε όλη τη Συρία έναν τηλεφωνικό αριθμό και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των ενόπλων οργανώσεων μπορούν να δηλώνουν αν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παρέχουν δεδομένα και πληροφορίες στις ΗΠΑ " όπως προβλέπεται από τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός", συμπλήρωσε ο Κονασένκοφ.

"Πέρασε μία ημέρα. Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κανένα στοιχείο από την πλευρά των εταίρων μας", των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ και Βρετανίας για εκεχειρία στη Συρία

Κοινή συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία από Ουάσινγκτον και Μόσχα

Συρία: Βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου προκήρυξε η κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network