“Επικεφαλής της εκστρατείας” του MAS ο Έβο Μοράλες

“Επικεφαλής της εκστρατείας” του MAS ο Έβο Μοράλες
Evo Morales AP

Ο Έβο Μοράλες ανακυρήχθηκε επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματός του. Οι εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν είναι οι πρώτες μετά από 18 χρόνια που ο Μοράλες δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ονομάστηκε χθες Σάββατο «επικεφαλής της εκστρατείας» του κόμματός του, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Εκτιμώ την εμπιστοσύνη που μου δείξατε ονομάζοντάς με επικεφαλής της εκστρατείας», ανέφερε ο Μοράλες μέσω Twitter μετά την απόφασή του συνεδρίου του κόμματός του στην Κοτσαμπάμπα (κεντρική Βολιβία).

«Θα αναδείξουμε ενωτικό υποψήφιο και θα επικρατήσουμε εκ νέου στις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Ευχαριστώ που δεν με έχετε εγκαταλείψει, θα είμαι πάντα μαζί σας. Μαζί, θα νικήσουμε», πρόσθεσε από την Κούβα, όπου βρίσκεται από την Παρασκευή για ιατρικές εξετάσεις ο πρώτος αυτόχθων που εξελέγη πρόεδρος της χώρας των Άνδεων.

Οι νέες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν θα είναι οι πρώτες έπειτα από 18 χρόνια στις οποίες δεν θα είναι υποψήφιος του MAS ο Μοράλες.

Αφού τον εγκατέλειψαν η αστυνομία και ο στρατός, ο σοσιαλιστής πρόεδρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη 10η Νοεμβρίου, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα αυτό σήμαινε πως θα εξασφάλιζε τέταρτη συναπτή θητεία.

Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», ο Μοράλες προσέφυγε στο Μεξικό μαζί με τον αντιπρόεδρό του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Οι μεξικανικές αρχές τους χορήγησαν πολιτικό άσυλο.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε στα τέλη του Νοεμβρίου νομοθέτημα που προβλέπει την διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Σε αυτές, κατέστησε σαφές η μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες, τη γερουσιάστρια της δεξιάς που ανέλαβε υπηρεσιακή πρόεδρος, δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στον Μοράλες.

«Σύντομα θα επιστρέψω στη Βολιβία ώστε όλοι μας να ριχτούμε στην εκστρατεία ενόψει των εκλογών και να τις κερδίσουμε, όπως κάναμε πάντα», διαβεβαίωσε ο Μοράλες τηλεφωνικά τους συνέδρους του MAS.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων του MAS για την προεδρία στις επόμενες εκλογές συγκαταλέγονται ο Ανδρόνικο Ροδρίγκες, νεαρός συνδικαλιστής που εκπροσωπεί τους κοκαλέρος — τους καλλιεργητές κόκας — και η Αντριάνα Σαλβατιέρα, η πρώην πρόεδρος της Γερουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα