Επιμένει ο Ερντογάν: Δεν υπάρχει η Κύπρος

Επιμένει ο Ερντογάν: Δεν υπάρχει η Κύπρος

Ιταμή πρόκληση Ερντογάν κατά Κύπρου και ΕΕ

Διαγράφει την Κύπρο για άλλη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμέσως μετά την υπογραφή Συμφωνίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστων στην Τουρκία, ξεκαθαρίζει στην Κομισιόν τις προθέσεις του.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της Συμφωνίας με την ΕΕ στις 16 Δεκεμβρίου για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεδιπλώνει το πραγματικό του πρόσωπο, αρχίζοντας τα τερτίπια πριν την εφαρμογή της.

Με επιστολή του στην Κομισιόν, ξεκαθαρίζει ότι για την Κύπρο εξακολουθούν να ισχύουν οι θέσεις που είχε διατυπώσει την 1η Μαΐου 2004 και την 29η Ιουλίου κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Η κίνηση Ερντογάν δεν εκπλήττει τα κόμματα, που θεωρούν ότι πρόκειται για πάγια τακτική του να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παγώσει όλα τα εναπομείναντα ανοικτά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.  Ο κ. Συλλούρης είπε ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε και προς τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθούμε ώστε να ανοίξει άλλο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης ΕΕ -  Τουρκίας, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποφασιστική θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρώπης στην μονομερή ενέργεια της Τουρκίας για εξαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.  Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μια απλή καταγγελία ή διαμαρτυρία από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι αρκετή» και πως αυτό που πρέπει να ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «να μην εφαρμοστεί το μέρος της συμφωνίας που αφορά την Τουρκία σε σχέση με τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας σε Τούρκους υπηκόους, μέχρι να αναγκαστεί η Τουρκία να εφαρμόσει το μέρος που αφορά την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών σε ό,τι αφορά την Κύπρο».

«Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξαίρεση της μονομερώς από πλευράς της Τουρκίας από την εφαρμογή αυτή της συμφωνίας έχει να κάνει και με τη μορφή λύσης που επιδιώκει για το Κυπριακό η Τουρκία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στοχεύει στο «να έχουμε μια λύση του Κυπριακού που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα δημιουργεί ένα νέο μόρφωμα». «Η Τουρκία μας φωνάζει μεγαλόφωνα ότι τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Μας το δηλώνει με τον πλέον επίσημο και προκλητικό τρόπο. Δυστυχώς από πλευράς του Προέδρου και του Εθνικού Συμβουλίου ακόμα συνεχίζουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να επιδεικνύουμε μια αφέλεια ασύγγνωστης ελαφρότητας» πρόσθεσε ο κ Λιλλήκας.

Πάντως, η Ελληνική προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2014, διαμηνύει αυστηρά ότι η Τουρκία θα προχωρήσει ενταξιακά, μόνο μέσω εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της.

πηγή: sigmalive.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρόκληση Ερντογάν: Δεν υπάρχει κράτος που να λέγεται Κύπρος

SHARE:

24Media Network