Επίθεση χάκερ σε νοσοκομείο της Γερμανίας: Τα ίχνη οδηγούν στη Ρωσία

Επίθεση χάκερ σε νοσοκομείο της Γερμανίας: Τα ίχνη οδηγούν στη Ρωσία
Χάκερ Shutterstock

Τα ίχνη της κυβερνοεπίθεσης στο νοσοκομείο του Ντίσελντορφ οδηγούν στην Ρωσία, βάσει του κρυπτογραφικού ιού "DoppelPaymer" που χρησιμοποίησαν οι χάκερς. Η επίθεση "κόστισε" τη ζωή μιας 78χρονης.

Μία επίθεση που πραγματοποιήσαν χάκερς στο νοσοκομείο του Ντίσελντορφ είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή της μια 78χρονη ασθενής που είχε διαγνωσθεί για πιθανή ρήξη αορτής, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας το πρόγραμμα εισαγωγής ασθενών και το ασθενοφόρο που την μετέφερε αναγκάστηκε να την μεταφέρει στο νοσοκομείο του Βούπερταλ όπου και εξέπνευσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, ο κρυπτογραφικός ιός, που χρησιμοποιήθηκε στην κυβερνοεπίθεση στο γερμανικό νοσοκομείο έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν από ομάδα χάκερ που δραστηριοποιείται στην Ρωσία.

Η κυβερνοεπίθεση των χάκερς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ είναι πολύ πιθανό να έχει πραγματοποιηθεί από το έδαφος της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa οι χάκερς χρησιμοποίησαν τον κρυπτογραφικό ιό DoppelPaymer . Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με ζητήματα κυβερνοασφάλειας ο τύπος αυτός του ιού έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα εναντίον εταιρειών και οργανισμών σε όλο τον κόσμο από ομάδα χάκερς που βρίσκεται στην Ρωσία.

Η επίθεση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντίσελντορφ πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και υπήρξε αιτία θανάτου μιας 78χρονης, καθώς οι χάκερς κατάφεραν να θέσουν εκτός λειτουργίας 30 σέρβερς του νοσοκομείου, όπως και το πρόγραμμα εισαγωγής ασθενών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ασθενοφόρο, στο οποίο βρίσκονταν η ασθενής γυναίκα με υποψία για ρήξη αορτής, να αναγκασθεί να τη μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο στην πόλη Βούπερταλ. Η γυναίκα εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Η γερμανική εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον αγνώστων με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας».

Η υπόθεση αυτή ωστόσο, καταγράφεται ως ο πρώτος γνωστός θάνατος που συνδέεται άμεσα με επίθεση στον κυβερνοχώρο σε νοσοκομείο

Ο κρυπτογραφικός ιός χρησιμοποιείται από χάκερς με στόχο των εκβιασμό. Μπαίνοντας στο σύστημα ο ιός κρυπτογραφεί τους φάκελους που χρησιμοποιούνται και απαιτεί λύτρα για να δώσει το κλειδί της αποκρυπτογράφησης . Σύμφωνα με τα στοιχεία του dpa , πραγματικός στόχος της επίθεσης ήταν το πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. Μόλις η αστυνομία ανακοίνωσε στους χάκερς ότι η επίθεση τους διέκοψε την λειτουργία του νοσοκομείου, έστειλαν το κλειδί της αποκρυπτογράφησης, αναφέρει το dpa. Ωστόσο το σύστημα των υπολογιστών του νοσοκομείου δεν μπορεί να λειτουργήσει μέχρι στιγμή κανονικά.

Η Γερμανία έχει δεχθεί αρκετές επιθέσεις που πραγματοποιήσαν χάκερ τους τελευταίους μήνες, εναντίον ερευνητικών και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ιδίως στο Γκέσεν, την Κολωνία και το Μπόχουμ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα