Επίθεση στη Μόσχα: Ο Πούτιν εμπλέκει την Ουκρανία και απειλεί με αντίποινα

Διαβάζεται σε 3'
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν Associated Press

Για «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις πρώτες δηλώσεις μετά το χτύπημα στα περίχωρα της Μόσχας. «Όλοι οι δράστες βρέθηκαν» και «οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν» το μήνυμά του.

Τις πρώτες δηλώσεις του μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αφού κήρυξε εθνικό πένθος, αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 133 άνθρωποι και να τραυματιστούν 140, απολογισμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, όπως εκτιμούν οι ρωσικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, όλοι οι δράστες έχουν εντοπιστεί και κρατούνται. Σημειώνεται πως έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 11 συλλήψεις, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει λόγο για τέσσερις ενόπλους που ευθύνονται για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία και τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα έχουν ενισχυθεί. Χαρακτήρισε, δε, την επίθεση «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» και απείλησε με αντίποινα λέγοντας: «Όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν».

«Όλοι οι δράστες αυτού του εγκλήματος θα υποστούν δίκαιη και αναπόφευκτη τιμωρία. Όποιοι κι αν είναι, όποιοι κι αν τους καθοδηγούν. Επαναλαμβάνω, θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσοι βρίσκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν αυτή τη θηριωδία, αυτή την επίθεση στη Ρωσία, στον λαό μας» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Πούτιν.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB), οι ύποπτοι της επίθεσης της Παρασκευής είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί. «Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά» ανέφερε νωρίτερα η FSB και πρόσθεσε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά και τα όπλα είχαν αγοραστεί πολύ νωρίτερα.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πούτιν

  • Δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί και οι τέσσερις ένοπλοι που ευθύνονται για τους πυροβολισμούς, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 115 άνθρωποι
  • Είπε ότι οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία
  • Υποστήριξε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι στην ουκρανική πλευρά είχαν προετοιμαστεί για να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορα από τη Ρωσία
  • Κήρυξε ως ημέρα πένθους την 24η Μαρτίου και δήλωσε ότι δεκάδες ειρηνικοί, αθώοι άνθρωποι ήταν θύματα της επίθεσης
  • Δήλωσε ότι όλοι όσοι προετοίμασαν την επίθεση θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν
  • Υπογράμμισε ότι η επίθεση ήταν μια «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» και ότι οι δράστες «δεν θα μας διχάσουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα