Επίθεση στη Μόσχα: Σε αναπηρικό αμαξίδιο ένας εκ των υπόπτων – Αναφορές για φρικτά βασανιστήρια

Διαβάζεται σε 3'
Επίθεση στη Μόσχα: Σε αναπηρικό αμαξίδιο ένας εκ των υπόπτων – Αναφορές για φρικτά βασανιστήρια
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού εμφανίστηκαν στο δικαστήριο οι 4 συλληφθέντες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα. Αναφορές για βασανιστήρια, μέχρι και ηλεκτροσόκ.  Αρνήθηκε να σχολιάσει το Κρεμλίνο.

Στο δικαστήριο της Μόσχας οδηγήθηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε συναυλιακό χώρο της πόλης.

Η Ρωσία απήγγειλε κατηγορίες στους τέσσερις άνδρες, σύμφωνα με τις οποίες επιτέθηκαν στην αίθουσα συναυλιών και σκότωσαν τουλάχιστον 137 ανθρώπους.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο του BBC, τρεις οδηγήθηκαν βίαια στη δικαστική αίθουσα, ενώ ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές και βίντεο που διέρρευσαν στο Telegram, οι τέσσερις συλληφθέντες υπέστησαν άγρια βασανιστήρια. Τα σημάδια ξυλοδαρμού ή άλλων βασανιστηρίων είναι άλλωστε εμφανή στο πρόσωπό τους και το σώμα τους.

Ο ένας εμφανίζεται με κοψίματα στο πρόσωπο, ενώ όλοι φαίνονται να έχουν ξυλοκοπηθεί, έχοντας μαυρισμένα μάτια, ενώ ένας εξ αυτών έχει πρησμένο πρόσωπο.

Σύμφωνα με το BBC, βίντεο με βάναυσες ανακρίσεις διέρρευσαν από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αναφορές σημειώνουν ότι τουλάχιστον ένας είχε υποστεί ηλεκτροπληξία. Ένας άλλος διακρίνεται με επίδεσμο στο αυτί, το οποίο -όπως αναφέρει το BBC- κόπηκε μερικώς κατά τη σύλληψή του. Το Reuters προσθέτει σχετικά με έναν άλλο συλληφθέντα πως είχε μία πλαστική σακούλα γύρω από τον λαιμό του (διακρίνεται και στη φωτογραφία), ενώ φαινόταν να λείπει το ένα του μάτι.

Δείτε το βίντεο της μεταγωγής τους:

Σε σχετική ερώτηση του CNN εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές ότι οι τέσσερις άνδρες που φέρονται να πραγματοποίησαν την επίθεση στο Crocus City της Μόσχας βασανίστηκαν μετά τη σύλληψή τους.

Ο Πεσκόφ ρωτήθηκε από το CNN: “Στα βίντεο από το δικαστήριο, γίνεται αντιληπτό ότι ο κατηγορούμενος έχει ορατά σημάδια βίας: μώλωπες, πρησμένο πρόσωπο, αιμόφυρτο κεφάλι με επίδεσμο, ένας από αυτούς είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και με κλειστά μάτια. Νωρίτερα, βίντεο και φωτογραφίες εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο που υποδηλώνουν βασανιστήρια. Τι τους συνέβη και πώς μπορείτε να το σχολιάσετε;”.

Ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, αφήνω αυτή την ερώτηση αναπάντητη».

Οι εικόνες, πάντως, ίσως και να εξηγούν γιατί αρνήθηκε να απαντήσει:

 

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
AP Photo/Alexander Zemlianichenko
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τον ισχυρισμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ότι πραγματοποίησε την επίθεση. “Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διατυπωθεί καμία συνεκτική εκδοχή. έχουν συζητηθεί μόνο προκαταρκτικά δεδομένα. Καμία έκδοση δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα”.

Σχετικά με την ανάληψη της ευθύνης, η οποία έγινε μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το ISIS το Σάββατο, ο Πεσκόφ είπε: “Γίνεται έρευνα. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, εδώ πρέπει να περιμένουμε πληροφορίες από τις επίσημες υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ασχολούνται με αυτό το θέμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα