Έρευνα για καρτέλ στις τράπεζες ξεκίνησαν οι αρχές της Πορτογαλίας

Έρευνα για καρτέλ στις τράπεζες ξεκίνησαν οι αρχές της Πορτογαλίας

Δικαστές και εισαγγελείς πραγματοποίησα εφόδους σε τράπεζες στο πλαίσιο έρευνας της αρχής προστασίας του ανταγωνισμού

Στελέχη της αντιμονοπωλιακής αρχής της Πορτογαλίας AdC έκαναν έρευνες σε πολλές τράπεζες της χώρας, που υπάρχουν υποψίες ότι παραβίασαν τους κανόνες του ανταγωνισμού ανταλλάσσοντας ευαίσθητης φύσης εμπορικής πληροφορίες, σε μια επιχείρηση "χωρίς προηγούμενο".

Η AdC δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, ούτε διευκρίνισε σε ποιες τράπεζες έγιναν έρευνες. Κανένας εκπρόσωπος των τραπεζών με τις οποίες ήλθε σε επαφή το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Η Ένωση Πορτογαλικών Τραπεζών ανακοίνωσε ότι της προκάλεσε "κατάπληξη η ενέργεια αυτή και η διάστασή της", με δεδομένα ότι στον τομέα επικρατούν συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και υπάρχει διαφάνεια σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως σημείωσε.

Η Ένωση ανέφερε ότι οι τράπεζες-μέλη της την ενημέρωσαν πως οι έρευνες σχετίζονταν με ένα οικονομικής φύσης αδίκημα το οποίο επισύρει την επιβολή προστίμων.

Η AdC ανέφερε ότι δεν θα δώσει άλλες λεπτομέρειες διότι η υπόθεση καλύπτεται από το δικαστικό απόρρητο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, στις έρευνες συμμετείχαν 16 δικαστές και 25 εισαγγελείς.

Οι μετοχές των μεγαλύτερων εισηγμένων τραπεζών —Millennium bcp , Banco Espirito Santo, Banco BPI— παρέμειναν ανεπηρέαστες από την είδηση και κατέγραφαν ακόμα και κερδοφορία.

Οι τράπεζες της Πορτογαλίας επλήγησαν σοβαρά από την κρίση χρέους. Οι Millennium, Banco BPI και Banif χρησιμοποίησαν όλες τα ποσά που ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το δάνειο των 78 δισεκ. ευρώ της τρόικας.

SHARE: