Ερντογάν: Απέλυσε τον επικεφαλής της Tüik μετά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού

Ερντογάν: Απέλυσε τον επικεφαλής της Tüik μετά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε τον επικεφαλής της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για πληθωρισμό 36,1%.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Tüik), σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σε συνέχεια της δημοσίευσης των ετήσιων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Σαίτ Ερντάλ Ντινσέρ, δέχθηκε πυρά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων στις αρχές Ιανουαρίου που έθεσαν τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 36,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι το ποσοστό αυτό ήταν υποτιμημένο, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αύξηση του κόστους ζωής είναι τουλάχιστον διπλάσια.

Ο Ερντογάν δεν εξήγησε την απόφασή του να διορίσει τον Ερχάν Τσετίνγκαγια, πρώην αντιπρόεδρο της τουρκικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής ως τον νέο επικεφαλής της Tüik.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ρυθμό πάνω από 36% σε διάστημα ενός έτους τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, ρεκόρ μετά τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος, εν μέσω πίεσης, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να υπεραμύνεται των επιλογών του.

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο Ερντογάν διόρισε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ως τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης αντικαθιστώντας το βετεράνο μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα