Ερντογάν κατά Οσμάν Καβαλά: “Το έθνος μας ας είναι ήσυχο”

Ερντογάν κατά Οσμάν Καβαλά: “Το έθνος μας ας είναι ήσυχο”
Osman Kavala AP

Ο Ερντογάν καταφέρεται εναντίον του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος συνελήφθη και πάλι. "Άτομα όπως ο Σόρος δραστηριοποιούνται στα παρασκήνια για να σπείρουν την αναταραχή".

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, προσωπικότητας της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία που συνελήφθη και πάλι χθες, Τρίτη, μερικές ώρες αφότου είχε αθωωθεί για μια άλλη υπόθεση.

Δικαστήριο αθώωσε χθες τον Καβαλά και άλλα οκτώ πρόσωπα που κατηγορούνταν ότι «αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση» επειδή είχαν υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 που έγιναν γνωστές ως το κίνημα του Γκεζί.

Όμως πριν ακόμη μπορέσει να φύγει από τη φυλακή, στην οποία κρατούνταν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, ο Καβαλά τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο άλλης έρευνας, η οποία αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του Ερντογάν.

Στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του σήμερα στην Άγκυρα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα του Γκεζί «δειλή επίθεση εναντίον του κράτους μας και του έθνους μας» και τη συνέκρινε με «τρομοκρατικές επιθέσεις» και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο Ερντογάν συνέκρινε τον Καβαλά με τον ουγγρικής καταγωγής Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι το «μαύρο πρόβατο» αυταρχικών ηγετών σε όλο τον κόσμο.

«Άτομα όπως ο Σόρος δραστηριοποιούνται στα παρασκήνια για να σπείρουν την αναταραχή προκαλώντας εξεγέρσεις σε ορισμένες χώρες. Το χέρι τους στην Τουρκία είχε φυλακισθεί, όμως τόλμησαν χθες (την Τρίτη) να τον αθωώσουν καταφεύγοντας σε ελιγμούς», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το έθνος μας ας είναι ήσυχο: θα παρακολουθήσουμε αυτή την υπόθεση από κοντά», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν ενώ η κράτηση του Καβαλά συνεχίζεται στην Κωνσταντινούπολη. Όταν λήξει το χρονικό διάστημα της κράτησης, ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα μπορεί να ζητήσει την προφυλάκιση του Καβαλά.

Οι μκο εκφράζουν τακτικά τη λύπη τους για τις πιέσεις που ασκεί ο Ερντογάν στα δικαστήρια και εκτιμούν πως η δικαστική εξουσία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική εξουσία.

Ο Καβαλά είναι ένας 63χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, γνωστός στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν έχει επιτεθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στον Καβαλά, κατηγορώντας τον για παράδειγμα ότι «χρηματοδοτεί τρομοκράτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα