Ερντογάν κατά Πούτιν: Δεν θα σιωπήσουμε για τους μισθοφόρους στη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν AP

Η ανησυχία της Ρωσίας για την πιθανότητα αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προκάλεσε την οργή του Ερντογάν. "Δεν θα αγνοήσουμε τη στήριξή σας στον Χάφταρ", είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι σε υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, καθώς η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη σε υποστήριξη των εχθρών του Χάφταρ.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, κυβέρνηση και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία ασφάλειας τον προηγούμενο μήνα η οποία μπορεί να βαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους.

Η Τουρκία έχει στείλει ήδη στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη παραβιάζοντας ένα εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που είδε το πρακτορείο Ρόιτερ τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Σάρατζ ζήτησε βοήθεια από την Τουρκία αφού ο Χάφταρ έλαβε υποστήριξη από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Τουρκία δεν απάντησε απευθείας για όσα αναφέρονται στην έκθεση, αλλά ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να αγνοήσει την υποστήριξη που λαμβάνει η Χάφταρ από τη συνδεόμενη με το Κρεμλίνο ιδιωτική στρατιωτική εταιρία Wagner.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη. Ξέρετε ποιος τους πληρώνει», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κατά την πτήση της επιστροφής από τη Μαλαισία.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση του Σάρατζ ανακοίνωσε ότι επικύρωσε τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα με την Άγκυρα, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη τουρκική υποστήριξη, καθώς αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη η ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και στην Τρίπολη εγείρει πολλά ερωτήματα για τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη, ότι η Τουρκία θα βελτιώσει τη συνεργασία με τη Λιβύη προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη στην ΚΕΕ και υποστηρίζοντας κοινά βήματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα είπε προηγουμένως ότι θα μπορούσε να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην ΚΕΕ, αν η τελευταία το ζητήσει, αλλά λέει πως δεν έχει ακόμη υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του σημείωσε πως ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάπτυξης στη Λιβύη κατά τις συνομιλίες που θα έχουν τον επόμενο μήνα στην Τουρκία.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Πούτιν, Τουρκία, Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης
SHARE: