Εσθονία: Πορεία ακροδεξιών με πυρσούς στην επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας

Εσθονία: Πορεία ακροδεξιών με πυρσούς στην επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας
Πορεία της άκρας δεξιάς με αναμμένους πυρσούς Twitter

Πορεία πραγματοποίησαν υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος EKRE με αναμμένους πυρσούς στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού εσθονικού κόμματος EKRE, ήσσονος εταίρου στην συμμαχία η οποία κυβερνά τη χώρα της Βαλτικής, έκαναν πορεία κρατώντας αναμμένους πυρσούς στα χέρια χθες Δευτέρα, την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας της Εσθονίας, στην πρωτεύουσα Ταλίν.

Οι συμμετέχοντες κράταγαν πυρσούς, τη μπλε, μαύρη και λευκή σημαία της Εσθονίας και τη «σημαία του Οντίν», νορβηγικής θεότητας που χρησιμοποιεί ως σύμβολο νεοναζιστική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε στη γειτονική Φινλανδία το 2015.

Ο Μαρτ Χέλμε, ιδρυτής και ηγέτης του EKRE, υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, ήταν στην κεφαλή της πορείας.

Το κόμμα του, με λαϊκιστική, αντιμεταναστευτική ρητορική, εντάχθηκε στην κυβερνητική συμμαχία αφού έλαβε σχεδόν το 18% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Χέλμε προκάλεσε αγανάκτηση στην Εσθονία και στο εξωτερικό τον Δεκέμβριο, όταν είχε χαρακτηρίσει τη σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικό Σάνα Μαρίν, η οποία στα 34 της χρόνια έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, «πωλήτρια» και είχε κατηγορήσει την κυβέρνησή της πως καταστρέφει τη χώρα της.

Οι υποστηρικτές του EKRE αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τη μεγάλη ρωσική μειονότητα της Εσθονίας, που αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της μικρής χώρας του 1,3 εκατ. κατοίκων.

Το κόμμα, που εναντιώνεται με αδιαλλαξία στον μεγάλο γείτονα της Εσθονίας, τη Ρωσία, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της συμμετοχής της χώρας στο NATO. Η Εσθονία είχε καταληφθεί και προσαρτηθεί από την ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα