Εθνικό debate στη Γαλλία για την κρεατοφαγία: Βουλεύτρια υποστηρίζει ότι το να ψήνεις παϊδάκια είναι “μάτσο”

Εθνικό debate στη Γαλλία για την κρεατοφαγία: Βουλεύτρια υποστηρίζει ότι το να ψήνεις παϊδάκια είναι “μάτσο”
Μπάρμπεκιου istock

Βουλεύτρια των Πρασίνων υποστήριξε ότι η κυρίαρχη νοοτροπία στη Γαλλία θέλει το μπάρμπεκιου να είναι "σύμβολο ανδρισμού", στην προσπάθειά της να επιστήσει την προσοχή στις επιπτώσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην κλιματική αλλαγή.

Βουλεύτρια των Πρασίνων στη Γαλλία προκάλεσε εθνική συζήτηση, μετά τις υπόνοιές της ότι το κόκκινο κρέας είναι μάτσο και τα παϊδάκια στη σχάρα είναι θέμα φύλου.

Η Sandrine Rousseau, ηγετικό στέλεχος του κόμματος EELV και αυτοαποκαλούμενη “οικο-φεμινίστρια”, έθεσε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της περιόδου του τέλους των διακοπών.

Επιδιώκοντας να επιστήσει την προσοχή στις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε σε εκδήλωση το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα χρειάζεται “να αλλάξει νοοτροπία, ώστε η κατανάλωση μπριζόλας μαγειρεμένης σε μπάρμπεκιου να μην αποτελεί σύμβολο ανδρισμού“, σύμφωνα με τον Guardian.

“Οι άνδρες τρώνε διπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τις γυναίκες”

Επικαλούμενη στοιχεία από ερευνητές, η 50χρονη πρώην ακαδημαϊκός είπε ότι οι άνδρες τρώνε διπλάσια ποσότητα κόκκινου κρέατος από τις γυναίκες στη χώρα της μπριζόλας και του boeuf bourguignon.

Καθώς οι Γάλλοι επιστρέφουν στις δουλειές τους μετά το μεγάλο διάλειμμα του Αυγούστου, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν “φουντώσει” από τις “καυτές” απόψεις για το μπάρμπεκιου, στο οποίο επιτέθηκε η Rousseau.

“Φτάνει πια με το να κατηγορούμε τα αγόρια μας για τα πάντα. Σταματήστε να “αποδομείτε” τους άντρες μας. Σταματήστε τις φαντασιώσεις της Rousseau“, έγραψε στο Twitter η δεξιά βουλευτής Nadine Morano.

Ο ακροδεξιός νομοθέτης Julien Odoul υποστήριξε ότι “από την αρχή του κόσμου, η μυϊκή μάζα των ανδρών σημαίνει ότι τρώνε περισσότερο κρέας (πρωτεΐνη) από τις γυναίκες. Δεν πρόκειται για “αρρενωπότητα”, είναι η φύση”.

Ορκίστηκε να συνεχίσει τη “δίαιτα των Cro-Magnon με βάση το γαλλικό κρέας”, αναφερόμενος στους σαρκοφάγους πρώτους ανθρώπους που ζούσαν σε σπήλαια και βρέθηκαν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Το EELV επιδιώκει να βγει κερδοσμένο σε αυτό το denate μετά από ένα καλοκαίρι καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό, από τη σοβαρή ξηρασία μέχρι τις τεράστιες πυρκαγιές στη Γαλλία, για να επιστήσει την προσοχή στην κλιματική αλλαγή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κόμμα έχει διατυπώσει την ιδέα της απαγόρευσης της κατασκευής νέων ιδιωτικών πισινών, καθώς και περιορισμούς στα ιδιωτικά τζετ.

“Η μείωση της ποσότητας του κρέατος είναι η πιο αποτελεσματική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής”

Η Rousseau υπερασπίστηκε τον εαυτό της σε συνέντευξή της στην τηλεόραση LCI τη Δευτέρα, λέγοντας ότι συμμετείχε σε μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα πείσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

“Στην πραγματικότητα, η μείωση της ποσότητας του κρέατος είναι η πιο αποτελεσματική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής από προσωπική άποψη, περισσότερο και από το αυτοκίνητο”, είπε.

Οι άνδρες είναι πιο ανθεκτικοί από τις γυναίκες στο να αλλάξουν τη διατροφή τους, υποστήριξε, ενώ παραδέχτηκε ότι η ίδια τρώει “μικρές ποσότητες” κόκκινου κρέατος και δεν είναι πλήρως χορτοφάγος.

“Έχω βαρεθεί … Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε; Μόλις ζήσαμε ένα καλοκαίρι όπου είδαμε για πρώτη φορά τις πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τι είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε;” είπε.

Η διακυβερνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή αφιέρωσε φέτος ένα κεφάλαιο στην έκθεσή της για τις κλιματικές λύσεις για να τονίσει πώς οι καταναλωτές θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τις παγκόσμιες εκπομπές.

Ξεχώρισε επίσης τη στροφή σε μια διατροφή με βάση τα φυτά αντί για το κρέας ως μια από τις πιο αποτελεσματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν τα άτομα.

Αλλά οι μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής ήταν η μείωση των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων.

Η Rousseau αναφέρθηκε σε εργασίες της Γαλλίδας συγγραφέως Nora Bouazzouni, συγγραφέα του βιβλίου Steaksisme του 2021, το οποίο διερεύνησε τις στάσεις απέναντι στην κατανάλωση τροφίμων.

“Οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι έμφυλες”

Η Bouazzouni υποστηρίζει ότι οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι έμφυλες -ή καθοδηγούμενες από τις ανάγκες σε πρωτεΐνες- αλλά αντίθετα είναι πολιτισμικές συμπεριφορές τις οποίες κάποιος μαθαίνει.

Οι φόβοι για την υγεία, οι υψηλότερες τιμές και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων οδήγησαν σε σταδιακή μείωση της κατανάλωσης κρέατος στη Γαλλία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η σχέση της αλλαντοποιίας με τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει πλέον επιβεβαιωθεί και επίσημα από τις γαλλικές αρχές.

Αλλά οι περισσότεροι Γάλλοι παραμένουν περήφανα σαρκοφάγοι και η πλειοψηφία των μαθητών τρέφονται με κρέας τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες για την εισαγωγή χορτοφαγικών επιλογών.

Η Rousseau έχει αναδειχθεί σε ηγετικό πρόσωπο του EELV από τότε που διεκδίκησε το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου υποσχόμενη “πανκ οικολογία”, αν και έχασε από τον αντίπαλό της Yannick Jadot.

Αν και το EELV είχε χαμηλά ποσοστά στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές φέτος, κέρδισε τον έλεγχο πολλών μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Λυών, σε τοπικό επίπεδο το 2020.

Ο δήμαρχος της Λυών, Grégory Doucet, προκάλεσε ένα άλλο σκάνδαλο σχετικά με τα τρόφιμα πέρυσι, καθώς έβγαλε το κρέας από το μενού των σχολικών κυλικείων για να απλοποιήσει τη σίτιση των παιδιών κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Covid-19.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, επέκρινε την κίνηση αυτή ως “απαράδεκτη προσβολή” προς τους Γάλλους αγρότες και κρεοπώλες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα