Εθνικό πένθος στη Νορβηγία

default image

Κλίμα οδύνης στη Νορβηγία για τον άδικο χαμό 93 ανθρώπων. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της διπλής επίθεσης (Vids)

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 93 νεκρών της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στο Όσλο και στο νησί Οτόγια της Νορβηγίας τελέστηκε σήμερα στον καθεδρικό ναό του Όσλο.

“Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα”, δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ και μέλη της κυβέρνησής του, όπως και όλων των πολιτικών κομμάτων, και ο βασιλιάς Χάραλντ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας.

Η απώλεια καθενός από τα θύματα “αποτελεί μια τραγωδία”, δήλωσε σήμερα φανερά συγκινημένος ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας κατά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Όσλο στη μνήμη των 93 νεκρών του μακελειού της Παρασκευής στη νορβηγική πρωτεύουσα και στο νησί Οτόγια.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 93 νεκρών.

“Τότε θα φανεί το εύρος του κακού. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός”, προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η χώρα του “δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις αξίες της”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής αστυνομίας, 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 97 τραυματίστηκαν, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων από τη διπλή επίθεση της Παρασκευής.

“Υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι στη συνοικία των υπουργείων”, σημείωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πόσοι.

Σύμφωνα επίσης με την αστυνομία, 67 άνθρωποι χρειάστηκε να λάβουν ιατρική φροντίδα μετά το μακελειό που είχε στόχο τη νεολαία του κυβερνητικού Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια και 30 άλλοι μετά την έκρηξη της βόμβας μεγάλης ισχύος κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο την Παρασκευή.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλοί πολίτες άναψαν επίσης κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Έρευνες της αστυνομίας στο Όσλο για τις επιθέσεις

Η νορβηγική αστυνομία πραγματοποιεί σήμερα επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του Όσλο, η οποία συνδέεται με την έρευνα που διεξάγεται για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Διεξάγουμε μια αστυνομική επιχείρηση που έχει στόχο μια διεύθυνση στο ανατολικό Όσλο. Αυτή (η επιχείρηση) συνδέεται με την έρευνα” για τις επιθέσεις, δήλωσε ο Άντερς Φρίντεμπεργκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Όσλο, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο ίδιος σημείωσε εξάλλου ότι η επιχείρηση που πραγματοποίησε σήμερα η νορβηγική αστυνομία στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς “δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία” και “οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι”.

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο της αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς, η επιχείρηση της αστυνομίας “συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο”. Την ίδια πληροφορία είχε αναφέρει νωρίτερα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Verdens Gang.

Σύμφωνα με πηγές, στην επιχείρηση αυτή μετέχει η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας Delta.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει κι άλλες επιχειρήσεις μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν επιπρόσθετες απειλές.

Αυτοί “δεν συνδέονταν κατά κανέναν τρόπο με την υπόθεση”, διευκρίνισε.

Σε επιφυλακή οι Μουσουλμάνοι της Βρετανίας

Iσχυρή αστυνόμευση στα τζαμιά της Βρετανίας ανακοίνωσαν οι ηγέτες των Μουσουλμάνων, φοβούμενοι τυχόν επιθέσεις λόγω του αντιισλαμικού μανιφέστου του Νορβηγού δράστη.

“Φοβούνται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαφίκ, ηγέτης του ιδρύματος Ραμαντάν.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version