Έτοιμος για διάλογο υπό προϋποθέσεις ο εμίρης του Κατάρ

Έτοιμος για διάλογο υπό προϋποθέσεις ο εμίρης του Κατάρ

Ποιες είναι οι προθέσεις του εμίρη του Κατάρ, με στόχο την επίλυση της κρίσης στον Κόλπο

Ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος για διάλογο και διαπραγματεύσεις υπό προϋποθέσεις, με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στον Κόλπο, μεταξύ της χώρας του και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο για να διευθετήσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει» είπε ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, τονίζοντας ωστόσο ότι η διευθέτηση της κρίσης πρέπει να γίνει «με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και τη βούληση» των κρατών, χωρίς καμία υπαγόρευση.

«Αυτή η διευθέτηση δεν μπορεί να λάβει τη μορφή υπαγορεύσεων αλλά κοινών δεσμεύσεων για όλες τις χώρες».

«Η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου εμείς να απαλλάξουμε τους πολίτες από τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων» υπογράμμισε ο αλ Θάνι.

Επιπλέον, ο εμίρης επισήμανε ότι η ζωή στην χώρα του συνεχίζεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς αφού τέσσερα αραβικά κράτη διέκοψαν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με το Κατάρ τον περασμένο μήνα.

«Όπως γνωρίζετε, η ζωή στο Κατάρ συνεχίζεται κανονικά» είπε.

Η παρέμβαση αυτή ήταν η πρώτη από την 5η Ιουνίου όταν ξέσπασε η κρίση μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, που κατηγόρησαν το βασίλειο ότι στηρίζει την "τρομοκρατία".

Ο Θάνι έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη μεσολάβηση του Κουβέιτ και διατύπωσε την εκτίμησή του για τη στήριξη άλλων χωρών στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

(Φωτογραφία: Jonathan Ernst/Pool Photo via AP, Evan Vucci, File)

SHARE:

24Media Network