Έτσι πηγαίνουν στις κάλπες οι Σκοπιανοί

Έτσι πηγαίνουν στις κάλπες οι Σκοπιανοί

Με τα τελευταία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες να έχουν κυλήσει μακριά από εντάσεις, προσέρχονται σήμερα να ψηφίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ στο κρίσιμο δημοψήφισμα. Το News 24/7 βρίσκεται στα Σκόπια και μεταδίδει το κλίμα.

Φτάνοντας στα σύνορα της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ουρές των αυτοκινήτων και το μάλλον βλοσυρό “Πού πάτε;” του αστυνομικού, συνοδευόμενο από το διερευνητικό κοίταγμά του στο αυτοκίνητο, προδίδουν πως οι μέρες αυτές δεν είναι συνηθισμένες. Αυτή όμως είναι και η τελευταία τέτοια ένδειξη, μέχρι να φτάσει κανείς στην πρωτεύουσα, τα Σκόπια, που απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα. Σε κανένα σημείο της διαδρομής δεν γίνεται σαφές, με αφίσες ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο, πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την μελλοντική της πορεία.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ μέσα από τη Live blog πλατφόρμα του News 24/7

Αλλά και οι πολίτες των ηλιόλουστων Σκοπίων, δεν κινούνται ακριβώς στον ρυθμό του κρίσιμου δημοψηφίσματος, παρά το γεγονός πως οι κάλπες στις οποίες καλούνται σήμερα να ψηφίσουν θα κρίνουν εν πολλοίς την είσοδο ή όχι, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Χθες, Σάββατο, με τις καμπάνιες να έχουν πλέον ολοκληρωθεί, μόνο οι αφίσες, οι διαφημίσεις του “Ναι” και μερικοί άνθρωποι που έχουν κατασκηνώσει απέναντι από το Κοινοβούλιο και καλούν τους πολίτες να απέχουν από το δημοψήφισμα, θύμιζαν πως εδώ, σε λίγες ώρες, ο λαός καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει τις κινήσεις της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.

Στους δρόμους της πόλης, δεν παρατηρούταν οποιαδήποτε ένταση. Αντιθέτως, θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο Σάββατο, με οικογένειες να κάνουν βόλτα στην σκιά του επιβλητικού, ύψους 13 μέτρων, αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, απέναντι από εκείνο του βασιλιά Φίλιππου και δίπλα στην αψίδα που γράφει “Μακεδονία”. 

 

«Είμαι αρκετά σκεπτική και κλίνω μάλλον προς το όχι» εξηγούσε η Μαρία, μια 40χρονη μητέρα, όσο η κόρη της διασκέδαζε με τα συντριβάνια της πλατείας. Δεν φαινόταν φανατισμένη, ωστόσο «Δεν θέλω να αλλάξουμε το όνομά μας και εκτός αυτού, σκέφτομαι πως αν εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία, την οποία διάβασα, μπορεί μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε λίγο καιρό, να θέλει για τους δικούς της λόγους να θέσει κι άλλο βέτο για ένταξη. Θα ξανακάνουμε το ίδιο;» Από την άλλη, περνώντας την πέτρινη γέφυρα πάνω από τον Αξιό, ο οποίος περνάει μέσα από την πόλη των Σκοπίων, ο 25χρονος Νίκολα τονίζει πως θέλει οπωσδήποτε να εγκριθεί η συμφωνία και «να προχωρήσει η χώρα σε μια νέα εποχή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους νέους». Αμφότεροι, αρνούνται να μιλήσουν στην κάμερα, όπως άλλωστε και μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Άλλοι αδιαφορούν, ωστόσο η απάντηση «Δεν θέλω να εμπλακώ με τα πολιτικά και να μιλήσω δημόσια» είναι πολύ συχνή.  Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που δεν διστάζουν να πουν τις απόψεις τους:

Στόχος μέχρι τελευταία στιγμή η αύξηση της συμμετοχής

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ, φρόντισε με ανεπίσημη ενημέρωσή της το Σάββατο, να επισημάνει πως το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και διεξάγεται επειδή το είχε υποσχεθεί ο Ζόραν Ζάεφ, χωρίς όμως να τον δεσμεύει στο αν θα υλοποιήσει ή όχι την συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ίδια ενημέρωση μάλιστα, έθεσε ως κριτήριο επιτυχίας, την μαζική συμμετοχή -κάτι που όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις θα ευνοήσει το Ναι- χωρίς όμως να οριοθετεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό . Υπενθυμίζει δε, πως οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν μεν καταγεγραμμένους περίπου 1.8 εκατ. πολίτες, ωστόσο, περίπου 500.000 από αυτούς έχουν μεταναστεύσει, συνεπώς, ο παραγματικός αριθμός είναι αρκετά μικρότερος.  Είναι σαφές πως μια επικράτηση του “όχι” ή μια μαζική αποχή από τις κάλπες θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση Ζάεφ, αν και ακόμη και στην τελευταία ενημέρωση, οι κυβερνητικοί παράγοντες φρόντισαν να επαναλάβουν πως “Περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας είναι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κα το ΝΑΤΟ”.

Όπως και να έχει, οι κάλπες πλέον έχουν ανοίξει και μέχρι το βράδυ, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν ταν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ακριβείς ή όχι.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα