Ευρωπαϊκή Ένωση: Σε ιστορικό χαμηλό οι ροές προσφύγων το 2020 – Ρεκόρ θανάτων και εξαφανίσεων

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σε ιστορικό χαμηλό οι ροές προσφύγων το 2020 – Ρεκόρ θανάτων και εξαφανίσεων

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας μετανάστευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανησυχητικά παραμένουν τα ποσοστά των θανάτων και εξαφανίσεων προσφύγων που αναζητούν μια νέα ζωή σε χώρες της Ευρώπης

Τα σύνορα της Ευρώπης δέχτηκαν λιγότερες αισθητά μειωμένες ροές προσφύγων κατά το 2020, με τα σχετικά στοιχεία του ΟΗΕ να μαρτυρούν ιστορικό χαμηλό δεκαετίας. Ανοιχτή πληγή παραμένει το ζήτημα των θανάτων και εξαφανίσεων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, από τους οποίους μόλις ένα μικρό τμήμα εξακριβώνεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, από τους 93.000 ανθρώπους που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά, το 92% το έκαναν μπαίνοντας μέσω του δυτικού, του κεντρικού και του ανατολικού περάσματος της Μεσογείου, ενώ αντίστοιχες ροές προσέγγισαν και τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Οι αφίξεις στα Κανάρια Νησιά φαίνεται να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό ρεκόρ – 750% – σε σχέση με τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς. Η συγκεκριμένη επίδοση φαίνεται πως σημειώθηκε κυρίως πριν από τη θέσπιση αυστηρών συνοριακών ελέγχων στην περιοχή, με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού.

Ως προς τα περιστατικά θανάτων ή και εξαφανίσεων που προέρχονται από τις θαλάσσιες διαδρομές, , αυτά υπολογίζονται στα 2.300 εξακριβωμένα, με την άποψη πως τα πραγματικά περιστατικά είναι πολλαπλάσια, να επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Προσφύγων. Μόνο από το κεντρικό πέρασμα της Μεσογείου, βόρεια της Λιβύης, τουλάχιστον 984 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την περασμένη χρονιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα