Εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Ελλάδας

default image

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την εξαγωγή αερίου που μελετά το Ισραήλ. Διαβάστε τι ειπώθηκε σε συνέδριο του Economist για τις ενεργειακές υποδομές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

Το Ισραήλ μελετά την εξαγωγή φυσικού αερίου και εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές κρίνει πιο φυσιολογική τη διοχέτευσή του προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Ούζι Λάνταου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις ενεργειακές υποδομές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Ο κ. Λάνταου τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

“Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις” είπε ο Ισραηλινός υπουργός.

Σε πρώτη φάση το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που, όπως είπε θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

 “Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ενδεχομένως και άλλων χωρών, θα μπορέσει να παράσχει μια άγκυρα σταθερότητας”, είπε.

Ο τρίτος διάδρομος

Από τη πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρευρέθη στο συνέδριο,  έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας τρίτου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νεόκλης Συλικιώτης τόνισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για την κατασκευή των υποδομών προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι τα αποτελέσματα της Κυπριακής πολιτικής στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων έρχονται μετά από συστηματική εργασία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων.

 “Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ρωσικό η το αζέρικο φυσικό αέριο αλλά στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ και την Κύπρο και, ελπίζουμε, και στη χώρα μας”, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η ΔΕΠΑ, πρόσθεσε, έχει κάνει ήδη μια πρώτη μελέτη για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας – Κύπρου προκειμένου να εξετασθεί το κόστος σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Μεταξύ άλλων,  ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου ανέφερε ότι μετά τις ανακαλύψεις στο οικόπεδο “12”, αναμένονται πολύ καλές προοπτικές στις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα στο πλαίσιο του νέου γύρου παραχωρήσεων για τον οποίο αναμένονται προσφορές στις 11 Μαΐου, για τον οποίο διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα