Ευθύνες Γιανουκόβιτς σε Ζελένσκι: “Σταμάτα την αιματοχυσία τώρα”

Ευθύνες Γιανουκόβιτς σε Ζελένσκι: “Σταμάτα την αιματοχυσία τώρα”
Ο Viktor Yanukovych AP

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγορεί τον νυν για τη συνέχιση του πολέμου στη χώρα, μετά τη ρωσική εισβολή. Πώς εξηγείται η τοποθέτησή του.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Viktor Yanukovych, κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει το “αιματοκύλισμα”, “με κάθε κόστος”.

“Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι έχεις πολλούς “συμβούλους”, αλλά προσωπικά είσαι υποχρεωμένος να σταματήσεις την αιματοχυσία με κάθε κόστος και να καταλήξεις σε μια ειρηνευτική συμφωνία”, ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος και “εκλεκτός” του Πούτιν για την επόμενη μέρα της χώρας, όπως μεταδίδει το RIA Novosti. “Είναι κάτι που περιμένω από εσένα για την Ουκρανία, το Ντονμπάς και τη Ρωσία”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Γιανουκόβιτς πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός λαός και “οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση”, θα ήταν ευγνώμονες μετά από μια τέτοια κίνηση.

“Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την εμπειρία μου ως Πρόεδρος αλλά και σε πατρικό τόνο. Μπορεί να ονειρεύεσαι να γίνεις ήρωας. Αλλά ο ηρωισμός δεν είναι κάτι το επιδεικτικό, δεν είναι να παλεύεις μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος Ουκρανός. Ο ηρωισμός είναι στην αυτοθυσία, στη νίκη έναντι της προσωπικής υπερηφάνειας και των φιλοδοξιών, μπροστά στη σωτηρία των ζωών των ανθρώπων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιανουκόβιτς.

Σημείωσε ότι παρακολουθεί “με πόνο” όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, και “συμπάσχει βαθύτατα με τα βάσανα που αναγκάζονται να υπομείνουν οι Ουκρανοί”. Παράλληλα, τόνισε ότι “σε κάθε τραγωδία, υπάρχει μια στιγμή που μπορεί ακόμα να σταματήσει”.

“Από τη πρώτη σου μέρα υποσχέθηκες να σταματήσεις τον πόλεμο στην Ουκρανία και γι’ αυτό όλη η Ουκρανία σε στήριξε. Θα μπορούσες να ενώσεις όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη”, κατέληξε ο ίδιος.

Η σκοπιμότητα της δήλωσης Γιανουκόβιτς στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχει να κάνει ίσως με το γεγονός ότι ετοιμάζεται γενική επίθεση σε Κίεβο και Οδησσό μέσα στις επόμενες ώρες, συνδυαστικά με το γεγονός πως “ετοιμάζεται” από τη Μόσχα ως ο διάδοχος στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι απόφαση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, να απορρίψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ στενότερων δεσμών με τη Μόσχα προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του το 2014. Η Ρωσία απάντησε με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και με υποστήριξη των αποσχιστικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας.

ΜΜΕ της Ουκρανίας, επικαλούμενα πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες, αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο θέλει να επαναφέρει στο Κίεβο τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς  που ανατράπηκε το 2014  – και ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μινσκ – αντί του Ζελένσκι. Ο ίδιος πάντως έχει κριθεί το 2019 ως ένοχος για προδοσία από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Μέχρι τώρα έχουν λάβει χώρα τρεις γύροι διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα της Λευκορωσίας, στις 28 Φεβρουαρίου και ακολούθως στις 3 και 7 Μαρτίου. Στις τελευταίες συναντήσεις οι δύο πλευρές έδειξαν μια αμοιβαία κατανόηση στο να βρεθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για τον απεγκλωβισμό των αμάχων. Όπως ανακοίνωσαν πηγές της ρωσικής Δούμας, ο τέταρτος γύρος “θα αρχίσει σύντομα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα