Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει επιστροφή Γιανουκόβιτς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει επιστροφή Γιανουκόβιτς
Ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς AP

Σύμφωνα με τα Ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας φέρεται να σκέφτεται την επαναφορά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Την ώρα που οι βομβαρδισμοί σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις συνεχίζονται, Μέσα Ενημέρωσης του Κιέβου κάνουν λόγο για επαναφορά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την επόμενη μέρα της χώρας, καθώς στηρίζεται ξεκάθαρα από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, όλα μένουν ανοιχτά για την έναρξη του δευτέρου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, με την Ουκρανία να ζητά παύση βομβαρδισμών πριν ξεκινήσουν οι νέες συζητήσεις, και τη Ρωσία να δηλώνει πως βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Ο φυγάς πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μινσκ και το Κρεμλίνο τον προετοιμάζει επί του παρόντος για μια ειδική επιχείρηση, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, την οποία και επικαλείται η ουκρανική pravda. Η εφημερίδα επικαλείται πηγή από την ουκρανική υπηρεσία, την οποία και δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το σενάριο που διατυπώνεται από την εφημερίδα, οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να τον ανακηρύξουν “Πρόεδρο της Ουκρανίας” και να ανατρέψουν τη παρούσα κυβέρνηση. Δεν αποσαφηνίζεται αν μιλάμε για ανατροπή με τη βία, ή για σχέδιο ενδιάμεσης διακυβέρνησης. Οι πλξροφορίες που ελήφθησαν αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να ετοιμάζει μια επιχείρηση για την επιστροφή του πρώην Προέδρου Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία ή για τη δημοσίευση έκκλησης εκ μέρους του προς τον ουκρανικό λαό στο εγγύς μέλλον, αναφέρει χαρακτηριστικά η pravda.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μινσκ. Το ανώτατο ουκρανικό δικαστήριο τον καταδίκασε το 2019 σε κάθειρξη 13 ετών με την κατηγορία της “εσχάτης προδοσίας”.

Ο Γιανουκόβιτς κατέφυγε στη Ρωσία το 2014, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του. Ο διάδοχός του στην προεδρία, Πέτρο Ποροσένκο, υιοθέτησε φιλοδυτική πολιτική, ανατρέποντας τη φιλορωσική πολιτική που ακολουθούσε ο Γιανουκόβιτς.

Σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη, ο πρώην πρόεδρος είχε στείλει μια επιστολή στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2014, ζητώντας του να χρησιμοποιήσει το ρωσικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του. Τον Μάρτιο του 2014 η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Ο Γιανουκόβιτς είχε καθαιρεθεί από τις 22 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, μετά τις πολύμηνες, φιλοευρωπαϊκές κινητοποιήσεις της πλατείας Μαϊντάν, που καταπνίγηκαν στο αίμα. Ο Γιανουκόβιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για “συνέργεια στη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου” εναντίον της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιανουκόβιτς ήταν φιλορώσος κυβερνήτης του Ντονέτσκ και η εκλογή του στη προεδρική θέση, είχε εμποδιστεί το 2004 από την “πορτοκαλί επανάσταση”. Την εποχή εκείνη το “Κόμμα των Περιφερειών” του Γιανουκόβιτς είχε ήδη απειλήσει με απόσχιση, αλλά δεν τόλμησε να υλοποιήσει τις απειλές του. Όμως το 2010 ο Γιανουκόβιτς κατάφερε να αναδειχθεί τελικά πρόεδρος της Ουκρανίας. Αρχικά τηρούσε πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία, αλλά η εμφανώς φιλορωσική στροφή που επιχείρησε τον χειμώνα του 2013/2014 πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην επαναφορά Γιανουκόβιτς με σχέδιο Πούτιν αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες με εκτενές του άρθρο και το Politico. Σύμφωνα με το σενάριο που επικαλείται το Politico, ο Γιανουκόβιτς και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων του Μαϊντάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα