Φ. Μπελέρης: Νέες εκλογές στη Χιμάρα στις 4 Αυγούστου

Διαβάζεται σε 2'
Ο Φρέντι Μπελέρης
Ο Φρέντι Μπελέρης Eurokinissi

Στις 4 Αυγούστου θα διεξαχθούν εκλογές για το Δήμο Χειμάρρας, αφού ο Φρέντη Μπελέρης καθαιρέθηκε σήμερα (5/7) με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στα Τίρανα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαιράμ Μπέγκαι προκήρυξε νέες εκλογές για τον δήμο της Χιμάρας στις 4 Αυγούστου, σε άμεση απάντηση στο αίτημα που έστειλε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής να καθαιρέσει τον Φρέντη Μπελέρη από το αξίωμα του δημάρχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το himara.gr, η πλευρά Μπελέρη θα καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, όπως προβλέπει ο νόμος.

Kατά τη συνεδρίαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής πάντως η πλευρά του Μπελέρη επέμεινε πως από τη στιγμή που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να ορκιστεί, δεν μπορεί να καθαιρεθεί από το συγκεκριμένο όργανο.

Eν τω μεταξύ, με ανακοίνωση αντέδρασε το Υπουργείο Εξωτερικών στην είδηση για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη από το αξίωμα του Δημάρχου Χειμάρρας.

Αναλυτικά:

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανη πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ενα έτος απο μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα