Φιέστα-πρόκληση Ερντογάν στην Αγία Σοφία: Διαβάστηκε προσευχή μέσα στο μνημείο

Φιέστα-πρόκληση Ερντογάν στην Αγία Σοφία: Διαβάστηκε προσευχή μέσα στο μνημείο
Φιέστα-πρόκληση των Τούρκων στην Αγία Σοφία AP

Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Άμεση απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Φιέστα στην Αγία Σοφία διοργάνωσε την Παρασκευή (29/05) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζοντας τις προκλήσεις. Από το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε εκδηλώσεις, απευθύνοντας χαιρετισμούς από την προεδρική κατοικία προς τα δεκάδες σκάφη που κατευθύνονταν στον κόλπο όπου δεσπόζει η Αγιά Σοφιά.

Φιέστα-πρόκληση των Τούρκων στην Αγία Σοφία AP

Στο πλαίσιο των μεγαλοπρεπών εορτασμών οι οποίοι έγιναν υπό τα μέτρα αποστάσεων και περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η “σούρα του Πορθητή”, μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’, διαβάστηκε από το εσωτερικό του μνημειώδους ναού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Φιέστα-πρόκληση των Τούρκων στην Αγία Σοφία AP

Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.



Απάντηση του ΥΠΕΞ

Να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της καλεί το υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία αναφορικά με την χρήση του μνημείου για το σόου που έγινε για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα