Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 νεκροί και 1.500 τραυματίες – Συγκλονιστικά καρέ

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 1.000 νεκροί και 1.500 τραυματίες – Συγκλονιστικά καρέ
Από το σεισμό στο Αφγανιστάν Agencia noticiosa estatal Bakhtar / AP IMAGES

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός νεκρών και τραυματιών του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν. Εικόνες καταστροφής. Διεθνές αίτημα για παροχή βοήθειας στη χώρα.

Πάνω από 1.000 νεκροί και τουλάχιστον 1.500 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,1 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (22/06) στο Αφγανιστάν, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ η έντονη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας παρεμπόδισε σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ στο Αφγανιστάν και οι δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι το Πακιστάν και την Ινδία. Μάρτυρες ανέφεραν ότι ένιωσαν τον σεισμό τόσο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όσο και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Πλάνα από την επαρχία Πάκτικα, όπου καταγράφονται οι περισσότεροι θανάτοι, έδειξαν ανθρώπους να μεταφέρονται με ελικόπτερα για να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ άλλοι δέχονταν βοήθεια στο έδαφος.

Από το σεισμό στο Αφγανιστάν Agencia noticiosa estatal Bakhtar / AP IMAGES

Παράλληλα, σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές και εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, καθώς οι κατοικίες σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας είναι ασταθείς ή κακώς χτισμένες.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι ντόπιοι περιέγραψαν φρικτές σκηνές θανάτου και καταστροφής, αναφέροντας ότι επικράτησαν ουρλιαχτά και πανικός, ενώ υπήρχαν παντού πτώματα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς, είπε ένας από τους κατοίκους, ήταν πολύ μικρά παιδιά, ενώ φωτογραφίες από την περιοχή δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια και πτώματα να ξεθάβονται από τα ερείπια.

Από το σεισμό στο Αφγανιστάν Bakhtar News Agency/AP Photo

Διεθνές αίτημα για παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ζήτησαν από τον ΟΗΕ “να τους υποστηρίξει όσον αφορά την αξιολόγηση των αναγκών και την ανταπόκριση σε όσους έχουν πληγεί”.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, Νάιτζελ Κέισι, δήλωσε ότι το η χώρα βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΗΕ και είναι “έτοιμη να συμβάλει στο διεθνές αίτημα”.

“Ομάδες αξιολόγησης μεταξύ των υπηρεσιών έχουν ήδη αναπτυχθεί σε πολλές πληγείσες περιοχές”, έγραψε στο Twitter το γραφείο του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις στο Αφγανιστάν.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Αφγανιστάν, έγραψε στο Twitter: “Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να συντονίσει και να παράσχει βοήθεια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ στους ανθρώπους και τις κοινότητες που έχουν πληγεί”.

Από το σεισμό στο Αφγανιστάν Bakhtar News Agency/AP Photo

ΟΗΕ: Συζητήσεις με Τουρκία για να στείλει ομάδες διάσωσης

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν δυνατότητες έρευνας και διάσωσης στο Αφγανιστάν και η Τουρκία βρίσκεται σε “καλύτερη θέση” για να τις παρέχει μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε σήμερα το Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

“Μιλήσαμε για αυτό με την πρεσβεία της Τουρκίας και περιμένουν το επίσημο αίτημα”, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ, ο οποίος συντονίζει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

“Θα μπορέσουμε να υποβάλουμε τέτοιο αίτημα μόνο μετά τη συζήτηση με τις ντε φάκτο αρχές και με βάση την πραγματικότητα στο πεδίο αυτή τη στιγμή”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα