Το ημερολόγιο του Μπιν Λάντεν

default image

Η CIA εξετάζει ένα "ημερολόγιο" που βρέθηκε στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο περιέχει χειρόγραφες σημειώσεις του ηγέτη της Αλ Κάιντα με ιδέες για μελλοντικές επιχειρήσεις (Vids)

Το σημειωματάριο δεν αποτελεί ημερολόγιο καταγραφής προσωπικών λεπτομερειών και συναισθημάτων, διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε.

“Δεν περιέχει τίποτε για τις περιοχές όπου πήγε και για ό,τι έκανε. Δεν είναι παρά ένα σημειωματάριο. Δεν είναι παρά ένα αντικείμενο μεταξύ των άλλων”, είπε αξιωματούχος επιδιώκοντας να υποβαθμίσει τη σημασία του απέναντι στην πληθώρα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των σκληρών δίσκων, των DVD και των καρτών μνήμης που βρέθηκαν στο κρησφύγετο όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Κυριακή ότι η ποσότητα των πληροφοριών που κατασχέθηκαν αντιστοιχούν “στη βιβλιοθήκη ενός μικρού πανεπιστημίου”.

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που αφαιρέθηκε από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν σε ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτουν πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ή άλλων δυτικών στόχων.

Ωστόσο, είναι πιθανόν ότι τα στοιχεία αυτά θα οδηγήσουν σε ορισμένες προσαρμογές των μέτρων ασφαλείας σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες δεν κατονόμασαν τις χώρες προς τις οποίες εστάλησαν τα στοιχεία που προέκυψαν από το υλικό που κατασχέθηκε στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα και τα οποία χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και ανάλυσης.

Το μόνο εξειδικευμένο σχέδιο επιθέσεων που έχει ως τώρα εντοπισθεί αφορούσε το σιδηροδρομικό δίκτυο των ΗΠΑ και προέκυψε από τις χειρόγραφες σημειώσεις που περιέχονται στο “ημερολόγιο” που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν.

Από αυτές δεν προέκυψε ότι υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο κατά του αμερικανικού σιδηροδρομικού δικτύου, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων αυξημένης επιφυλακής.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι ΗΠΑ φοβούνται ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες μεμονωμένες επιθέσεις (“μοναχικών λύκων”) σε αντίποινα για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν.

Μία από τις πηγές ανησυχίας είναι αυτό που αποκαλούμε ‘ο μοναχικός λύκος’, που θα θελήσει να εκδικηθεί τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. “Και ένα και μοναδικό άτομο που δεν είναι σε επαφή με κανέναν, είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσει κανείς”, δήλωσε η Τζάνετ Ναπολιτάνο στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας δήλωσε ότι ο όγκος στοιχείων που βρέθηκε στην κατοικία του Αμποταμπάντ περιέχει πληροφορίες για τον τομέα των μεταφορών, αεροπορικών και σιδηροδρομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα