G20: “Παραμένουμε πιστοί στο στόχο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη”

G20: “Παραμένουμε πιστοί στο στόχο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη”
G20 AP

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι ηγέτες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται από σήμερα στη Ρώμη, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έχει δει το πρακτορείο Reuters.

Το προσχέδιο αυτό για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή αντανακλά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ διπλωματών καθώς οι ηγέτες της G20 βρίσκονται στη Ρώμη για την διήμερη σύνοδο με στόχο την εξασφάλιση της δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο την διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής”, αναφέρει το προσχέδιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι ηγέτες αναγνώρισαν την σπουδαιότητα της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος στον οποίο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να ικανοποιήσουν.

“Δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Χρειάζεται πολυμερής συνεργασία”, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός

Στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την παρέμβασή του στην σύνοδο της G20 .

“Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή”, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε παράλληλα “να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20.

O Mάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία κορονοϊού δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων. “Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%”, είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί, κατά της covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και έθεσε ως επόμενο, αναγκαίο στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022.

“Ως προεδρεύουσα της G20 η Ιταλία εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη” δήλωσε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης με αναφορά στην δέσμευση φαρμακευτικών εταιριών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Μπόρις Τζόνσον “Ο Ιταλός πρωθυπουργός να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης”

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε σήμερα τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: “Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου (Σ.τ.Σ: δηλαδή, να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου)”.

“Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν με έναν τρόπο καθαρό και βιώσιμο”.

Επιπλέον, η Βρετανία επιθυμεί μεγαλύτερη δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από την πλευρά της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εντείνοντας την πίεση σε πολλές χώρες πριν από την διεξαγωγή της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26) την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Αυστραλία έχει δεσμευτεί για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αλλά η Βρετανία εκτιμά ότι η Καμπέρα μπορεί να κάνει περισσότερα ως προς τον άνθρακα.

Ο Πούτιν ζήτησε την επιτάχυνση της αμοιβαίας αναγώρισης των εμβολίων κατά της COVID-19

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τις χώρες της G20, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.

Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.

“Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού”, είπε ο Πούτιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.

“Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων”.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.

“Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ”, κατέληξε ο Πούτιν.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι ζήτησε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της Covid-19

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα ίση μεταχείριση και αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων κατά της COVID-19 βάσει του καταλόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση έκτακτης ανάγκης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σε σχόλιά του στην σύνοδο της G20, τα οποία έκανε μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει προμηθεύσει με πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID την παγκόσμια κοινότητα και ότι συνεργάζεται με 16 χώρες για την κοινή παρασκευή των σκευασμάτων.

Δύο κινεζικά εμβόλια-ένα της Sinovac Biotech και ένα της Sinopharm-έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο του ΠΟΥ με τα εμβόλια για επείγουσα χρήση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα