G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια

G7: Οι πλούσιες χώρες ενώνονται για τα εμβόλια
Εμβόλια κατά του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Οι ηγέτες των G7 δεσμεύτηκαν, στη θεωρία τουλάχιστον, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διανείμουν εμβόλια και στις λιγότερο ισχυρές χώρες.

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να βάλουν τέλος στην πανδημία της Covid-19 μέσω της διανομής εμβολίων και να δράσουν για το κλίμα, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής που σημαδεύτηκε από μια νέα δυναμική υπέρ της πολυμέρειας της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η τριήμερη σύνοδος κορυφής της Κορνουάλης (νοτιοδυτική Αγγλία), η πρώτη μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, σηματοδότησε την επιστροφή των άμεσων επαφών έπειτα από μήνες βιντεοδιασκέψεων, για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Υπό την ώθηση της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ένα ενωμένο μέτωπο στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, αρχίζοντας από το κλίμα και την πανδημία, αλλά και για τη Ρωσία και την Κίνα.

Απέναντι στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, συμφώνησαν να αναδιανείμουν ένα δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη του 2022 προκειμένου να αναπληρώσουν την καθυστέρηση των εμβολιασμών στις φτωχές χώρες και να βοηθήσουν μια πιο ισότιμη ανάκαμψη.

“Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον ένα δισεκ. δόσεις” είτε απευθείας είτε μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού Covax, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ποσό που ανεβάζει στα δύο δισεκ. το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με ΜΚΟ αλλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: τουλάχιστον 11 δισεκ. δόσεις χρειάζονται προκειμένου να τελειώνει ο κόσμος με την πανδημία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ηγέτες της G7 κατάρτισαν επίσης ένα σχέδιο μάχης με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα είνα έτοιμος σε λιγότερο από 100 ημέρες να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία και ζήτησαν πιο ενδελεχή έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα ώστε να γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακό ατύχημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα