Γαλλία: Απαλλαγή καρδιναλίου για τη σιωπή του σε σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Γαλλία: Απαλλαγή καρδιναλίου για τη σιωπή του σε σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
Ο Γάλλος καρδινάλιος Φιλίπ Μπαρμπαρέν στη δίκη του τον Νοέμβριο του 2019 AP

Ο αρχιεπίσκοπος της Λιόν είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό γι' αποσιώπηση των σεξουαλικών επιθέσεων σε ανηλίκους από έναν ιερέα της ενορίας του.

Δικαστήριο της Γαλλίας απήλλαξε την Πέμπτη σε δεύτερο βαθμό τον καρδινάλιο Φιλίπ Μπαρμπαρέν, αρχιεπίσκοπο της Λιόν, ο οποίος είχε καταδικασθεί γι’ αποσιώπηση των σεξουαλικών επιθέσεων σε ανηλίκους από έναν ιερέα της ενορίας του.

Τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο καταδίκασε τον 69χρονο αρχιερέα, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Γαλλικής Εκκλησίας που προσάγεται, σε 6μηνη φυλάκιση με αναστολή, διότι δεν είχε καταγγείλει στη δικαιοσύνη τις σεξουαλικές κακοποιήσεις προσκόπων από μέρους του ιερέα Μπερνάρ Πρενά στο διάστημα 1971-1991.

«Η αδικία τούτη σήμερα αποκαταστάθηκε», δήλωσε ικανοποιημένος έξω από το δικαστήριο ο Ζαν-Φελίξ Λυσιανί, ένας από τους συνηγόρους του Μπαρμπαρέν.

Ο αρχιεπίσκοπος είχε εφεσιβάλλει αμέσως την καταδίκη του, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ένοχος ενώπιον της δικαιοσύνης των ανθρώπων. Ο πάπας αρνήθηκε την παραίτηση του Μπαρμπαρέν, που όμως ζήτησε «συγγνώμη για τις δικές του παραλείψεις» από τις οικογένειες των θυμάτων.

«Ουδέποτε πάσχισα να κρύψω, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψω τα μυσαρά τούτα εγκλήματα’, δήλωσε ο ίδιος, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων δεν σταμάτησαν στιγμή να καταγγέλλουν την “ομερτά” που εξύφανε γύρω από την υπόθεση το Βατικανό.

Η δίκη του Πρενά, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατά συρροή σεξουαλικής κακοποίησης πολλών αγοριών, ξεκίνησε εντός του μηνός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα