Γαλλία: Έβγαλαν από τον Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα

Γαλλία: Έβγαλαν από τον Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα
Έβγαλαν από τον Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα Twitter

Μετά από έξι ώρες προσπαθειών, η φάλαινα Μπελούγκα, βάρους σχεδόν 800 κιλών, που βρισκόταν στον Σηκουάνα για μία εβδομάδα, κατάφερε να απεγκλωβιστεί.

Η λευκή φάλαινα που έχασε τον δρόμο της και βρισκόταν στον Σηκουάνα για μία εβδομάδα, βγήκε εντέλει τις πρώτες πρωινές ώρες ώρες από τα νερά του ποταμού, όπου είχε σταματήσει σε υδατοφράκτη και δεν αποφάσιζε να κάνει πίσω, στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν (βόρεια Γαλλία).

Η εξέλιξη αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ιδιαίτερα “ασυνήθιστης” επιχείρησης με στόχο να μεταφερθεί η φάλαινα στη θάλασσα.

Γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι ώρες προσπαθειών, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται “πολύ ανησυχητική“, υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

Η Μπελούγκα, αναμενόταν να τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για να μεταφερθεί στη θάλασσα, πάνω «σε άχυρο ή άλλο υλικό που θα είναι άνετο», διευκρίνισε η Ιζαμπέλ Ντορλιά-Πουζέ, γενική γραμματέας της νομαρχίας Ερ, πριν από την έναρξη της λεπτής επιχείρησης.

Ειδικός χώρος με θαλασσινό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία) ετοιμάστηκε για την υποδοχή της φάλαινας, που θα μείνει εκεί τρεις ημέρες, ώστε να «οργανώσουμε την επιστροφή της στην ανοικτή θάλασσα και να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας της», είπε η ίδια.

Το κήτος, που εντοπίστηκε τη 2η Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι είναι «ασυνήθιστη», ενέχει κινδύνους για την Μπελούγκα, η οποία είναι ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες, σημείωσε η Ιζαμπέλ Μπρασέρ του ενυδρείου Marineland στην Αντίμπ. «Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της «στο σημείο Β», στο Ουιστρεάμ, προειδοποίησε η ίδια ειδικός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα