Γαλλία: Κινητοποιήσεις αστυνομικών που θεωρούν ότι κατηγορούνται άδικα για ρατσισμό

Αστυνομικοί στη Μασσαλία
Αστυνομικοί στη Μασσαλία AP

Οι Γάλλοι αστυνομικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους θεωρώντας ότι οι κατηγορίες περί ρατισμού εις βάρος τους είναι άδικες.

Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν και πάλι την Τρίτη σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι πρόκειται να απαγορεύσει το κεφαλοκλείδωμα ως τεχνική σύλληψης.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ στις 8 Ιουνίου ότι θα απαγορευθεί το κεφαλοκλείδωμα, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, έχει προκαλέσει την οργή των αστυνομικών. Η τεχνική αυτή σύλληψης “θα συνεχίσει να εφαρμόζεται” μέχρι να οριστεί μία νέα, επεσήμανε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας της Γαλλίας Φρεντερίκ Βο.

Όμως η διευκρίνιση αυτή δεν ήταν αρκετή για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αστυνομικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι κατηγορούνται αδίκως για ρατσισμό και άσκηση υπερβολικής βίας μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου όταν ένας λευκός αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα επί σχεδόν 9 λεπτά.

Μετά την Αψίδα του Θριάμβου το Σάββατο, το Τροκαντερό την Κυριακή και την επιχειρηματική συνοικία του Παρισιού Λα Ντεφένς τη Δευτέρα, περίπου 200 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν την Τρίτη μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς στη συνοικία Σεν Ντενίς. Δεκάδες περιπολικά ήταν σταθμευμένα στην περιοχή με αναμμένους τους φάρους.

“Μετά το Παρίσι και τη Λα Ντεφένς, σήμερα το βράδυ βρισκόμαστε στο Σταντ ντε Φρανς για να δείξουμε ότι έχουμε καρδιά και ότι αγαπάμε τη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε όσο καιρό ο πρόεδρος (σ.σ.σ Εμανουέλ Μακρόν) δεν ακούει τις εκκλήσεις μας να μας συναντήσει”, προειδοποίησε ο Στεφάν Φινάνς του συνδικάτου Alliance.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Τζορτζ Φλόιντ
SHARE:

24Media Network