Γαλλία: Να κόψει το ρεύμα σε βουλευτές και μεγιστάνες απειλεί συνδικάτο – Μαζική απεργία την Πέμπτη για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Να κόψει το ρεύμα σε βουλευτές και μεγιστάνες απειλεί συνδικάτο – Μαζική απεργία την Πέμπτη για το συνταξιοδοτικό
Διαμαρτυρία στη Γαλλία 2023 Jeremias Gonzalez/AP

Σταματημένα τρένα και κλειστά σχολεία, μεταξύ άλλων, την Πέμπτη στη Γαλλία, ημέρα μαζικής απεργίας κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ολοένα και αυξάνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις στη Γαλλία για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Την Πέμπτη (19/01) η χώρα αναμένεται να “παραλύσει”, καθώς εργαζόμενοι στους τομείς των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της ενέργειας πρόκειται να συμμετάσχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί, με μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Στο πλαίσιο της απεργίας μάλιστα, το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε βουλευτές και δισεκατομμυριούχους.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα οδηγήσει στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, μια κίνηση που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν αντιμετωπίζεται με καλό μάτι από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που ήδη αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής.

Προτείνω επίσης να πάνε να δουν τα ωραία ακίνητα, τα ωραία κάστρα των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε στο France 2 την Τετάρτη ο Philippe Martinez, ηγέτης του CGT, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας.

Καλό θα ήταν να τους κόψουμε το ρεύμα για να μπουν, για λίγες μέρες, στη θέση των… Γάλλων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τον λογαριασμό τους“.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα επηρεαστούν περισσότερο την Πέμπτη, με τα περισσότερα τρένα καθώς και ορισμένες πτήσεις να ακυρώνονται και το μετρό του Παρισιού να έχει σοβαρή διαταραχή.

Επτά στους 10 δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αποχωρήσουν από τη δουλειά τους, όπως είπαν πολλοί εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, συνδικάτα και μεταφορείς.

10.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί κατά τις πορείες διαμαρτυρίας, το 1/3 των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, θα μπορούσαν να υπάρχουν περίπου 1.000 δυνητικά βίαιοι άνθρωποι παρόντες στις συγκεντρώσεις του Παρισιού την Πέμπτη, είπε στο ραδιόφωνο RTL, λέγοντας ότι προέρχονται από τη ριζοσπαστική αριστερά ή ανήκαν στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Η Γαλλία έχει μια ιστορία δεκαετιών προσπαθειών μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος -ένα από τα πιο γενναιόδωρα και δαπανηρά στην Ευρώπη- και διαμαρτυριών για να προσπαθήσει να τις σταματήσει.

Το 1995, εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους στις πιο ανατρεπτικές κοινωνικές διαμαρτυρίες της χώρας εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, αρκετές άλλες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε παρά τις διαμαρτυρίες.

Η μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη εγκριθεί στο κοινοβούλιο, στο οποίο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά ελπίζει να πάρει τις ψήφους των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα