Γαλλία: Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες γίνονται αιμοδότες. Τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό

Γαλλία: Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες γίνονται αιμοδότες. Τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό

Τι ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Μαρισόλ Τουρέν, για τον μόνιμο αποκλεισμό από την αιμοδοσία ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες

Οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία θα μπορούν να είναι αιμοδότες από την άνοιξη του 2016, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή αυτή θα γίνει "σταδιακά" και με "απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών".

Ο μόνιμος αποκλεισμός στη Γαλλία από την αιμοδοσία ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του 1980 λόγω των κινδύνων του AIDS.

"Η αιμοδοσία είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, συμμετοχής στα κοινά που δεν πρέπει να καθορίζεται με βάση έναν σεξουαλικό προσανατολισμό. Με σεβασμό στην απόλυτη ασφάλεια των ασθενών, αυτό είναι σήμερα ένα ταμπού, μια διάκριση που πρέπει να αρθούν", δήλωσε η υπουργός παρουσιάζοντας σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες τα μέτρα για τον τερματισμό του αποκλεισμού αυτού.

Η Μαρισόλ Τουρέν είχε δεσμευτεί από το 2012 να αναιρέσει την απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει ο Φρανσουά Ολάντ πριν από την εκλογή του στη γαλλική προεδρία. Για την εγγύηση της ασφάλειας των αιμοληπτών, το "άνοιγμα" αυτό θα γίνει "σταδιακά", δήλωσε η υπουργός.

Από την άνοιξη του 2016, η πλήρης αιμοδοσία, η πιο συνήθης μορφή δωρεάς αίματος όπου λαμβάνονται όλα τα συστατικά του αίματος (κύτταρα και πλάσμα), θα επιτρέπεται στους άνδρες που δεν είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις επί δώδεκα μήνες, έπειτα από ένα ερωτηματολόγιο και μια συνέντευξη στα οποία θα καλούνται να απαντούν.

Δεύτερη δυνατότητα, επίσης από την άνοιξη του 2016: οι άνδρες που κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών δεν είχαν σεξουαλική ομοφυλοφιλική σχέση ή είχαν έναν μόνο ερωτικό σύντροφο, θα μπορούν να δίνουν πλάσμα (το υγρό μέρος του αίματος) χάρη στη δημιουργία μιας ασφαλούς διαδικασίας κατά την οποία το πλάσμα θα τίθεται σε καραντίνα σχεδόν για δυόμισι μήνες ώστε να εγγυάται η ασφάλειά του.

Αυτή η ασφαλής διαδικασία θα επιτρέπει επίσης στις υγειονομικές αρχές να διενεργούν επιτόπια μελέτη για αυτούς τους νέους δότες. Αν η μελέτη αυτή αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, οι κανόνες της αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους (άνδρες που είχαν τουλάχιστον μια ερωτική σχέση με άλλον άνδρα) θα προσεγγίσουν τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται στους άλλους δότες. Το δεύτερο αυτό στάδιο θα αρχίσει το 2017, διευκρινίζει το υπουργείο.

SHARE:

24Media Network