Γαλλία: Παρέλυσε η χώρα για το συνταξιοδοτικό – Χωρίς πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκωλ την Πέμπτη και την Παρασκευή

Γαλλία: Παρέλυσε η χώρα για το συνταξιοδοτικό – Χωρίς πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκωλ την Πέμπτη και την Παρασκευή
Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Παρίσι AP / Aurelien Morissard

Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα στα μέσα μεταφοράς, στα διυλιστήρια, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα σχολεία. H γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές να ακυρώσουν το 20% των πτήσεων στοmΣαρλ ντε Γκωλ αύριο, Πέμπτη και την Παρασκευή.

Με περισσότερους από 700.000 διαδηλωτές στους δρόμους του Παρισιού απάντησαν χθες, Τρίτη (7/03) τα συνδικάτα στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πραγματοποιώντας την έκτη συνεχόμενη «ημέρα δράσης» κατά του νομοσχεδίου που θα παρατείνει –μεταξύ άλλων– την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας κατά του συνταξιοδοτικού από την αρχή των κινητοποιήσεων στα μέσα Ιανουαρίου.

Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα στα μέσα μεταφοράς, στα διυλιστήρια, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα σχολεία. Παράλληλα η γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας DGAC ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 20% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Παρίσι-Σαρλ ντε Γκωλ αύριο, Πέμπτη (9/03) και την Παρασκευή (10/03). Μέχρι και 30% των πτήσεων στα μικρότερα αεροδρόμια της Γαλλίας, όπως το Ορλί και εκείνα της Λυών και της Τουλούζης, ενδέχεται επίσης να περικοπούν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Παρίσι AP /Lewis Joly

 

Περιορισμένης κλίμακας ταραχές σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στην πορεία στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις, με έντεκα συλλήψεις ταραξιών να καταγράφονται στη Ρεν. Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσθηκαν επίσης με διαδηλωτές, μέλη των διαβόητων «μπλακ μπλοκ», λίγο μετά την ολοκλήρωση της πορείας στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα της πρωτεύουσας.

Επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Παρίσι AP /Aurelien Morissard

 

Αποκλεισμό των μεγάλων οδικών αρτηριών με μπλόκα πραγματοποιούσαν χθες οδηγοί φορτηγών, ενώ οι κρατικοί σιδηρόδρομοι και η εταιρεία διαχείρισης του μετρό και των λεωφορείων της πρωτεύουσας συνιστούσαν χθες στους χρήστες να «επιλέξουν την τηλεργασία». Σε χθεσινή σύσκεψή τους, οι επικεφαλής των συνδικάτων σιδηροδρομικών δεσμεύθηκαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες, με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε όλο το δίκτυο. Μειωμένες κατά 20% με 30% ήταν χθες οι αναχωρήσεις πτήσεων από τα αεροδρόμια του Παρισιού, ενώ περαιτέρω προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται σήμερα εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 60% των εκπαιδευτικών συμμετείχε στη χθεσινή κινητοποίηση.

Επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Παρίσι AP / Aurelien Morissard

 

Σε χθεσινή σφυγμομέτρηση, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop εμφανίζει ποσοστό 65% των Γάλλων να στηρίζει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά του συνταξιοδοτικού. Ποσοστό 74% των εργαζομένων, 79% των ανέργων και 83% των βιομηχανικών εργατών υποστηρίζει τη σκλήρυνση της στάσης των συνδικάτων.

Αίσθηση προκαλεί το ποσοστό του 76% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, οι οποίοι εμφανίζονται σύμφωνοι με την πρόταση των αριστερών συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργία διαρκείας. Ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, όμως, έχει δηλώσει ότι «ο αποκλεισμός της χώρας δεν είναι λύση».

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον κυβερνητικό συνασπισμό απηύθυνε χθες το γραφείο του συνασπισμού «Αναγέννηση» του Μακρόν στην Εθνοσυνέλευση, απειλώντας με διαγραφή και αποκλεισμό από την κοινοβουλευτική ομάδα και τις επιτροπές, όσους βουλευτές καταψηφίσουν ή απουσιάσουν από την ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όποτε και αν αυτή πραγματοποιηθεί. Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται αυτή τη στιγμή στην ελεγχόμενη από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση Γερουσία, με την τελική μορφή του να αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση στις 12 Μαρτίου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για συζήτηση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση κατέληξε σε φιάσκο στις 17 Φεβρουαρίου, με την κυβέρνηση να επικαλείται άρθρο του συντάγματος, που επιτρέπει τον περιορισμό του χρόνου συζήτησης νομοσχεδίων σε 20 ημέρες, με στόχο να προλάβει τις παρελκυστικές τακτικές της αριστερής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα