Γαλλία: Περιορισμένες εκδηλώσεις για τη Μέρα της Βαστίλης λόγω κορονοϊού

Γαλλία: Περιορισμένες εκδηλώσεις για τη Μέρα της Βαστίλης λόγω κορονοϊού
Εορτασμοί στη Γαλλία για τη μέρα της Βαστίλης AP

Με περιορισμούς εκτελέστηκαν οι εορτασμοί της 14 Ιουλίου στη Γαλλία, λόγω του κορονοϊού. Η μικρή παρέλαση έγινε προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού και των ένοπλων δυνάμεων.

Για πρώτη φορά στη Γαλλία από το 1945, εξαιτίας της Covid-19, η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου έδωσε τη θέση της σε μια μίνι παρέλαση περιορισμένη στο Παρίσι, κατά την οποία τιμήθηκε η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων και του υγειονομικού προσωπικού εναντίον της πανδημίας.

Στο τέλος αυτής της τελετής σε περιορισμένο σχήμα που έγινε για πρώτη φορά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει νωρίς το απόγευμα την παραδοσιακή τηλεοπτική συνέντευξη για να παρουσιάσει στους Γάλλους ένα σχέδιο ανάκαμψης.

Εορτασμοί στη Γαλλία για τη μέρα της Βαστίλης AP

Επιβαίνοντας σ’ ένα στρατιωτικό τζιπ, ο αρχηγός του κράτους έφθασε γύρω στις 10:45 (τοπική ώρα, 11:45 ώρα Ελλάδας) μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο του Παρισιού, όπου κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 στρατιωτικοί, οι μισοί απ’ ό,τι συνήθως.

«Αυτή τη 14η Ιουλίου (…) επιθυμώ, μαζί με όλους τους Γάλλους, με τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις, να απευθύνω ηχηρό φόρο τιμής στους υγειονομικούς εργάτες και σ’ αυτούς που, σε όλους τους τομείς, επέτρεψαν να συνεχισθεί η δημόσια, η κοινωνική και η οικονομική ζωή», υπογράμμισε ο Μακρόν σε μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Εορτασμοί στη Γαλλία για τη μέρα της Βαστίλης AP

Οι αντιπρόσωποι της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου είχαν προσκληθεί σ’ αυτή την παρέλαση ως ευχαριστία προς αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες άνοιξαν τα νοσοκομεία τους για 161 Γάλλους ασθενείς που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη φετινή τελετή δεν υπήρξαν φάλαγγες τεθωρακισμένων, όμως πραγματοποιήθηκαν υπερπτήσεις αεροπλάνων Alphajet, στα οποία επέβαιναν και τρεις υγειονομικοί.

Εορτασμοί στη Γαλλία για τη μέρα της Βαστίλης AP

Δεν επιτράπηκε η παρουσία θεατών κοντά στην πλατεία Κονκόρντ για να αποφευχθεί η μετάδοση της Covid-19, η οποία στη Γαλλία έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 30.000 ανθρώπων. Στην εξέδρα των επισήμων, οι αξιωματούχοι στέκονταν επίσης σε απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Ο εορτασμός της φετινής 14ης Ιουλίου άρχισε με έναν φόρο τιμής στον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ, η μνήμη του οποίου τιμάται φέτος στη Γαλλία με την ευκαιρία μιας τριπλής επετείου: των 130 χρόνων από τη γέννησή του, των 50 χρόνων από τον θάνατό του και των 80 χρόνων από την έκκληση της 18ης Ιουνίου 1940, σύμβολο της γαλλικής αντίστασης.

Εορτασμοί στη Γαλλία για τη μέρα της Βαστίλης AP

Κατά την υπόλοιπη τελετή τιμήθηκαν φέτος οι πολλές στρατιωτικές μονάδες που συμμετείχαν στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού. Ιδιαιτέρως τιμήθηκε η υγειονομική υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων, που είχε ισχυρή κινητοποίηση κατά την πανδημία.

Τιμήθηκε επίσης η συμβολή των μη στρατιωτικών. Στις εξέδρες υπήρχαν 2.500 προσκεκλημένοι, από τους οποίους 1.400 Γάλλοι που έζησαν την επιδημία στην πρώτη γραμμή: νοσηλευτές, οικογένειες νοσηλευτών που πέθαναν από την Covid-19, εκπαιδευτικοί, ταμίες, εργαζόμενοι γραφείων τελετών, αστυνομικοί, χωροφύλακες, πυροσβέστες, εργαζόμενοι σε εργοστάσια που παρήγαν μάσκες ή τεστ.

Εορτασμοί στη Γαλλία για τη μέρα της Βαστίλης AP

Ο πρόεδρος Μακρόν θα δώσει συνέντευξη στις 13:10 (τοπική ώρα, 14:10 ώρα Ελλάδας) από το προεδρικό μέγαρο σχετικά με το πρόγραμμά του, λίγο μετά την αλλαγή πρωθυπουργού και ενός μέρους της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα