Γαλλία: Έρευνα για τον μαρτυρικό θάνατο ντελιβερά την ώρα της σύλληψής του

Γαλλία: Έρευνα για τον μαρτυρικό θάνατο ντελιβερά την ώρα της σύλληψής του

Πολύ πριν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, υπήρξε αντίστοιχο περιστατικό τον περασμένο Ιανουάριο στη Γαλλία με πολύτεκνο ντελιβερά.

Ο Cédric Chouviat, ένας 42χρονος πατέρας πέντε παιδιών, πέθανε από καρδιακή εμβολή και ρήξη στον λάρυγγα, που του προκάλεσε ασφυξία, κατά τη διάρκεια του ελέγχου και της σύλληψής του από αστυνομικούς στο Παρίσι

Το συμβάν έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου 2020, ενώ οι 4 αστυνομικοί που φαίνεται να εμπλέκονται στη δολοφονία του 42χρονου αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για τον αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για φόνο. 

Πώς συνέβη η τραγωδία

Σύμφωνα με το BBC, οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον διανομέα, γιατί μιλούσε στο τηλέφωνο. 

Υπό την πίεση του χρόνου και των παραγγελιών, ο 42χρονος διανομέας δεν άργησε να εκνευρισθεί, το ίδιο κι οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα τα πράγματα να εκτραχυνθούν. 

Ακολούθησε πάλη για να ακινητοποιηθεί ο Σουβιά, με τους αστυνομικούς να τον καθηλώνουν βίαια στο έδαφος για να του περάσουν χειροπέδες. 

Ο Σουβιά παθαίνει εμβολή κι οι ίδιοι οι αστυνομικοί αναγκάζονται να του κάνουν τεχνητή αναπνοή για να τον επαναφέρουν.

Ο άτυχος πατέρας πέντε παιδιών πέφτει σε κώμα και σε ένα 48ωρο αφήνει την τελευταία του πνοή.

Διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

Αυτό το μήνα, έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας σε όλο τον κόσμο, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου. 

Στη Γαλλία όμως, έχουν έναν παραπάνω λόγο να διαδηλώνουν, καθώς μέσα από τη δολοφονία Φλόιντ, ήρθε πάλι στο προσκήνιο και η υπόθεση του Chouviat. 

Οι δύο υποθέσεις έχουν κοινά στοχεία, την ώρα που στη Γαλλία οι Μαύροι και Άραβες υποστηρίζουν ότι είναι θύματα της αστυνομικής βίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα