Γαλλία: Συγγραφέας διώκεται για βιασμούς ανηλίκων

Γαλλία: Συγγραφέας διώκεται για βιασμούς ανηλίκων
O συγγραφέας Gabriel Matzneff facebook

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που περιγράφει στο βιβλίο της η συγγραφέας Βανεσά Σπρενγκορά για τη σχέση της μαζί του όταν ήταν 14, “έκαψαν” τον διάσημο συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματζνέφ

Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Gallimard ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την έκδοση του ημερολογίου του συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματζνέφ, κατά του οποίου διεξάγεται από την εισαγγελία του Παρισιού έρευνα για «βιασμούς κατά ανηλίκων», μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της Βανεσά Σπρενγκορά στο οποίο περιγράφει την ερωτική σχέση που διατηρούσε με τον συγγραφέα όταν εκείνη ήταν 14 και εκείνος 50 ετών.

«Ο πόνος που εκφράζεται από την κα Βανεσά Σπρενγκορά στο «Le Consentement» αφήνει να ακουστεί μία φωνή που η δύναμή της δικαιολογεί αυτό το εξαιρετικού χαρακτήρα μέτρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του περίφημου γαλλικού εκδοτικού οίκου που εξέδιδε το ημερολόγιο του Γκαμπριέλ Ματζνέφ από το 1990.

Τα αντίτυπα του ημερολογίου του Γκαμπριέλ Ματζνέφ που βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία, ανάμεσά τους και ο τόμος «L’Amante de l’Arsenal», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο 2019, θα αποσυρθούν.

Είναι η πρώτη φορά που ο οίκος Gallimard λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρο.

Μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας, το περιοδικό Le Point ανακοίνωσε χθες την διακοπή της συνεργασίας του με τον Γκαμπριέλ Ματζνέφ

Στο αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα περιγράφει πώς πλανεύτηκε από τον Γκαμπριέλ Ματζνέφ όταν ήταν 14 ετών και πώς η ιστορία αυτή βάρυνε στην ζωή της, που σημαδεύτηκε από επεισόδια κατάθλιψης.

Η Βανεσά Σπρενγκορά δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien ότι δεν προτίθεται να υποβάλει μήνυση. Ομως η εισαγγελία του Παρισιού αποφάσισε να επιληφθεί αυτεπαγγέλτως του θέματος.

«Στα 14 σου χρόνια, δεν είναι αναμενόμενο να σε περιμένει ένας 50χρονος άνδρας στο σχόλασμα, δεν είναι αναμενόμενο να ζεις σε ξενοδοχείο μαζί του, ούτε να βρίσκεσαι στο κρεβάτι του, με το πέος του στο στόμα σου την ώρα του κολατσιού», διηγείται η Βανεσά Σπρενγκορά στο βιβλίο της, δηλώνοντας ότι βρισκόταν υπό την κυριαρχία του κατά την διάρκεια αυτής της σχέσης.

Η εκδότρια είναι η πρώτη που δίνει την μαρτυρία της μεταξύ των εφήβων που «γοητεύθηκαν» από τον Γκαμπριέλ Ματζνέφ, συγγραφέα που δοξάστηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Γαλλίας επί σειρά ετών και τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot-δοκίμιο το 2013.

Οι προτιμήσεις του συγγραφέα για τους «κάτω των 16 ετών» και για τον σεξουαλικό τουρισμό σε αναζήτηση νεαρών αγοριών στην Ασία, τις οποίες περιέγραφε σε σειρά βιβλίων του, δεν είχαν προκαλέσει μέχρι πρόσφατα συγκίνηση στην Γαλλία. Για τον λόγο αυτόν οι “αποκαλύψεις” του βιβλίου της Βανεσά Σπρενγκορά δεν θεωρούνται αποκαλύψεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα