Γαλλία, Βέλγιο και Σλοβενία υπέρ των ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου και Χαμάς

Διαβάζεται σε 2'
Διαδηλώσεις κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου
Διαδηλώσεις κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου 2024 Tatan Syuflana./AP Photo

Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβενία εξέδωσαν ανακοινώσεις υποστήριξης σχετικά με το αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά κορυφαίων αξιωματούχων του Ισραήλ και της Χαμάς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ενώ οι Ισραηλινοί πολιτικοί απ’ όλες τις πλευρές έχουν αποδοκιμάσει έντονα το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για κορυφαίους αξιωματούχους του, οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών διαφέρουν μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε εντάλματα σύλληψης για πέντε άτομα λέγοντας ότι έχει «εύλογους λόγους να πιστεύει» ότι φέρουν ποινική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εκτός από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο Χαν ζήτησε εντάλματα κατά των στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ, καθώς και του πολιτικού της ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου -που έχει δημιουργηθεί μέσω του Καταστατικού της Ρώμης- πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα εκδώσουν τα εντάλματα. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του οφείλει να τους συλλάβει και να τους εκδώσει στη Χάγη.

Σήμερα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ κι άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβενία εξέδωσαν ανακοινώσεις υποστήριξης σχετικά με το αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης.

«Οι δικαστές του ΔΠΔ πρέπει τώρα να αποφανθούν για την έκδοση αυτών των ενταλμάτων. Θα το πράξουν με πλήρη ανεξαρτησία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ακόμη, υπενθύμισε την αρχή της αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους» ως προς την αναζήτηση πολιτικής λύσης. «Αυτός είναι ο μόνος δυνατός ορίζοντας ειρήνης και εργαζόμαστε διπλωματικά προς αυτόν τον σκοπό», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα