Γαλλία-Βρετανία: Διαμαρτυρία Γάλλων αλιέων και απειλή “θερμού επεισοδίου” στη Μάγχη

Γαλλία-Βρετανία: Διαμαρτυρία Γάλλων αλιέων και απειλή “θερμού επεισοδίου” στη Μάγχη
Ψαράδες διαμαρτύρονται ειρηνικά στο νησί Τζέρσεϊ, 2021/Balliwick Express via AP

Μια ειρηνική διαμαρτυρία από Γάλλους αλιείς, που συνοδεύτηκε από απειλές αντιποίνων από την γαλλική κυβέρνηση, αν οι Άγγλοι συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση τους στα ύδατα του αγγλονορμανδικού νησιού Τζέρσεϊ,

Υπό την επιτήρηση δύο πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, δεκάδες γαλλικά αλιευτικά κατέπλευσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Τζέρσεϊ, του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη, για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους γάλλους αλιείς μετά το Brexit.

Από 50 έως 70 αλιευτικά πλέουν από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα) μπροστά από το λιμάνι Σεντ-Ελιέ, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε επιβιβασθεί τη νύκτα σε ένα νορμανδικό αλιευτικό. Νωρίς το πρωί άναψαν μερικά καπνογόνα.

Λίγα μίλια από εκεί, δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, τα HMS Severn και HMS Tamar, αναπτύχθηκαν για να «επιτηρούν την κατάσταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα αυστηρά προληπτικό μέτρο που ελήφθη σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ».

Αυτοί οι βρετανικοί «ελιγμοί» «δεν πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Δύο γαλλικά περιπολικά σκάφη εστάλησαν στην περιοχή, σύμφωνα με τις γαλλικές ναυτιλιακές αρχές.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, πως η Γαλλία επιδιώκει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Τζέρσεϊ. Ο ίδιος δήλωσε πως η Γαλλία εκτιμά ότι η κατάσταση στο Τζέρσεϊ είναι ήρεμη, πρόσθεσε όμως ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε η Βρετανία στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων επιδείνωσε τις εντάσεις.

Πριν από λίγο, αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ συμφώνησαν να συναντηθούν με εκπροσώπους των γάλλων αλιέων, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ. «Συνάντηση σήμερα το πρωί με επικεφαλής των γάλλων αλιέων για να ακούσουμε τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων Ίαν Γκορστ σε δήλωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ.

Οι γάλλοι αλιείς αναχώρησαν μέσα στη νύκτα από τις ακτές της Νορμανδίας και της Βρετάνης. «Είναι απίστευτο ότι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλον αυτό τον κόσμο», δήλωσε ικανοποιημένος ο Καμίγ Λεκιρέιγ, που έφτασε από το Καρτερέ της Μάγχης, και έκανε λόγο για «τουλάχιστον 70 σκάφη», μια δεκαπενταριά από τα οποία από τη Βρετάνη.

«Ένα φορτηγό, το Commodore Goodwill θέλει να βγει και όλοι μοιάζουν αποφασισμένοι να το εμποδίσουν να βγει», περιέγραψε.

«Δεν κάνουμε αποκλεισμό. Είμαστε όλοι έξω από το λιμάνι», διευκρίνισε ο Λουντοβίκ Λαζαρό, αλιέας από την Γκρανβίλ (Μάγχη). «Όμως ο λιμενάρχης του Τζέρσεϊ δεν θέλει να αφήσει το φορτηγό να βγει, αν υπάρχει κόσμος. Θέλει να φύγουν όλοι».

Σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, «η κατάσταση είναι συνολικά πολύ ήρεμη». «Οι οδηγίες να μην μπλοκαριστεί το εσωτερικό του λιμανιού ακολουθούνται» προς το παρόν από τους γάλλους ψαράδες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αλιείς πρόκειται να επιστρέψουν στα αγκυροβόλιά τους νωρίς το απόγευμα.

«Είναι μια ειρηνική κινητοποίηση, δεν υπάρχει περίπτωση να εκφυλιστεί», υπογράμμισε ο Λεκιρέιγ. «Τρία αλιευτικά του Τζέρσεϊ ήρθαν να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας Ντιμίτρι Ρογκόφ είχε διαβεβαιώσει πως δεν επρόκειτο να αποκλειστεί το Σεντ-Ελιέ. «Δεν υπάρχει ζήτημα να περάσουμε στην επίθεση (…) Ο στόχος είναι να φανούμε, να κάνουμε φανερό ότι οι αλιείς είναι αποφασισμένοι, να στηρίξουμε αυτό που έχει ζητηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενος τις «αρκετά σθεναρές» δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν.

Προχθές, Τρίτη, η Ζιραρντέν είχε δηλώσει πως η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφύγει σε «μέτρα αντιποίνων», αν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ενώπιον του κοινοβουλίου υπαινίχθηκε πως θα υπάρξουν ενδεχομένως συνέπειες στη «μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσιο καλώδιο» το οποίο τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την Παρασκευή έναν κατάλογο με 41 γαλλικά πλοία, από τα 344 που είχαν υποβάλει αίτηση, στα οποία επιτρέπεται να ψασρεύουν στα ύδατα του Τζέρσεϊ, όμως αυτός ο κατάλογος συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε συζητηθεί από πριν και δεν είχαμε ενημερωθεί γι’ αυτές» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Στην εκπομπή Good morning Britain του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ο Ντον Τόμσον, πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων του Τζέρσεϊ, κατηγόρησε σήμερα τους γάλλους αλιείες ότι θέλουν «να ψαρεύουν χωρίς περιορισμό στα ύδατά μας, ενώ τα δικά μας πλοία υπόκεινται σε κάθε είδους προϋποθέσεις όσον αφορά την ποσότητα (των ψαριών) που μπορούν να αλιεύουν εκεί όπου μπορούν».

Θα ήταν «εξαιρετικά άδικο» η κυβέρνηση «να συνθηκολογήσει μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα