Γαλλικές εκλογές – exit polls: Πανηγυρική νίκη Μακρόν

Γαλλικές εκλογές – exit polls: Πανηγυρική νίκη Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν Gonzalo Fuentes; Pool via AP

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νικητής της αναμέτρησης με τη Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας δείχνουν τα exit polls για τον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή (24/04).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Figaro από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων “Ifop”, ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 58,2% έναντι 41,8% της υποψήφιας της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Με την επανεκλογή του, ο 44χρονος πρόεδρος, γίνεται ο πρώτος που επανεκλέγεται για δεύτερη διαδοχική θητεία μετά από 20 χρόνια. Το είχε πετύχει το 2002, ο Ζακ Σιράκ, όταν είχε επικρατήσει στον δεύτερο γύρο επί του πατέρα της Λεπέν (Ζαν-Μαρί Λεπέν).

Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν είχε βρεθεί στην κορυφή του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών στις 10 Απριλίου με 27,84%, ενώ η Λεπέν είχε συγκεντρώσει το 23,15% των ψήφων.

Αυτή την ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων όπου θα παρακολουθήσει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του Άρεως κάτω από τον Πύργο του Άιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί. Στο σημείο βρίσκεται και αρκετός κόσμος, με το σύνθημα “και ένα και δύο και άλλα πέντε χρόνια” να κυριαρχεί.

Η Μαρίν Λεπέν απευθύνεται και αυτή προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της πάντως, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit polls.

Στο 28,8 εκτιμάται η αποχή – Το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1969

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos, η αποχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 28,8%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει μια από τις μεγαλύτερες αποχές στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

Το ρεκόρ αποχής σε δεύτερο γύρο χρονολογείται το 1969 με το 31,1%.

Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η αποχή του δεύτερου γύρου θα είναι πάνω από 3 μονάδες μεγαλύτερη από το αντίστοιχο του 2017 (25,44%).

Επίσης, θα είναι αυξημένο κατά 2,5 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (26,31%) και θα είναι μόλις η τρίτη φορά, μετά το 1969 και το 2017, που η αποχή αυξάνεται μεταξύ των δύο προεδρικών γύρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα