Γαλλικές εκλογές: Το θρίλερ των διαρροών και των exit poll

Γαλλικές εκλογές: Το θρίλερ των διαρροών και των exit poll

Μεγάλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν τους αναγνώστες τους να μην πιστεύουν όσα δημοσιεύουν ξένα μέσα, τα οποία διαρρέουν στοιχεία που πιθανόν να μην ισχύουν

Παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων, εκτιμήσεων ή στοιχείων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής, ήδη σημειώθηκαν διαρροές από ΜΜΕ του εξωτερικού.

Το σύνολο των βελγικών ΜΜΕ διέρρευσαν πρώτα πληροφορίες για τα αποτελέσματα των exit poll. Και ενώ το βελγικό RTBF δεν έδινε το όνομα των εταιριών δημοσκόπησης, η βελγική L’Echo έδωσε αναλυτικά τις προβλέψεις δύο εταιρειών ερευνών:

  • Harriss: Μακρόν 24-25%/Λεπέν και Μελανσόν πολύ κοντά στο 20% και ο Φρανσουά Φιγιόν τέταρτος με 18%
  • Ifop – Προβάδισμα Μακρόν, δεύτερη η Μαρίν Λεπέν και μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Φιγιόν και Μελανσόν

Παράλληλα στις περιοχές εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων στη Γαλλία, σε περιοχές όπως η Μαρτινίκα, η Γουαδελούπη, το νησάκι της Ρεουνιόν και αλλού, ο αριστερός υποψηφίος Ζαν Λουκ Μελανσόν φέρεται να έρχεται πρώτος σε ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS247 αυτή η πληροφορία φαίνεται να ευσταθεί. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι περιοχές αυτές δεν διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ψηφοφόρων και παραδοσιακά ψηφίζουν αριστερά (ίσως παλιότερα κατά κύριο λόγο το σοσιαλιστικό κόμμα)


Μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ, όπως η Liberation και η Le Monde προειδοποιούν τους αναγνώστες τους να μην πιστεύουν όσα δημοσιεύουν ξένα μέσα, τα οποία όπως αναφέρουν διαρρέουν στοιχεία που πιθανόν να μην ισχύουν. Ερευνητής της εταιρίας Elabe, είχε προειδοποιήσει πως κάθε διαρροή πριν κλείσουν οι κάλπες, η οποία και θα αποδίδεται σε exit poll από τα εκλογικά κέντρα, θα είναι ψευδής.

Liberation: Δεν θα σπάσει το εμπάργκο

Η γαλλική εφημερίδα Liberation αντέδρασε έντονα στις διαρροές στοιχείων, εκτιμήσεων ή αποτελεσμάτων, πριν την καθιερωμένη ώρα και τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν θα σπάσει το εμπάργκο».

«Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ήδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένες ιστοσελίδες, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα.

Είναι αλήθεια ότι οι ιστοσελίδες του Βελγίου και τα site της Ελβετίας, όπως γίνεται κάθε φορά, θα γνωρίσουν ώρες δόξας απόψε, ενώ ο γαλλικός Τύπος θα κοιτάζει τα τρένα να περνούν και θα …ζηλεύει!».

Ακόμα η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Ο γαλλικός νόμος, αργεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην διείσδυση του ίντερνετ στα γαλλικά νοικοκυριά.

Και τι να κάνουμε; Η Liberation δεν έχει πρόθεση να σπάσει τον νόμο. Ψάξτε τα άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».

Σημειώνεται ότι η πρώτη διαρροή που φέρεται να σημειώθηκε, σύμφωνα με τη Liberation αφορούσε σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Way, η οποία ωστόσο αφορούσε σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι ποσοστά. Συντάκτες της εφημερίδας επικοινώνησαν με τους υπεύθυνους της εταιρείας, οι οποίοι τούς διαβεβαίωσαν πως δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της έρευνάς τους.  Σε σχετικό της tweet, η εταιρεία δημοσκοπήσεων υπογραμμίζει ότι δεν διέρρευσε αποτελέσματα.


Προειδοποίηση για τα SMS από το γαλλικό ΥΠΕΣ

Το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί με έκτακτη ανακοίνωσή του ότι όσα SMS εστάλησαν επικαλούμενο στοιχεία του παρέχουν ψευδή ενημέρωση καθώς το ΥΠΕΣ δεν έχει αποστείλει κανένα SMS ούτε έχει γνωστοποιήσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα.


Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις γαλλικές εκλογές στη Live blogging πλατφόρμα του NEWS247

(Φωτογραφία: AP Photo / Bertrand Combaldieu)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα