Γάζα: Εκκλήσεις για άνοιγμα χερσαίων διελεύσεων για την ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάζεται σε 5'
Πλήθος κόσμου προσπαθεί να πάρει φαγητό στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας
Πλήθος κόσμου προσπαθεί να πάρει φαγητό στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Fatima Shbair

Οι ρίψεις από τον αέρα και οι θαλάσσιες μεταφορές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς, τονίζει ο ΟΗΕ, αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με ρίψεις από τον αέρα ή διά θαλάσσης δεν μπορούν «να υποκαταστήσουν» αυτές μέσω χερσαίων οδών, τόνισε χθες Πέμπτη (07/03) η συντονίστρια του ΟΗΕ για την αρωγή στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Έχω αναφερθεί στη σημασία της διαφοροποίησης των χερσαίων οδών εφοδιασμού. Αυτή είναι η βέλτιστη λύση: είναι ευκολότερη, ταχύτερη, φθηνότερη, κυρίως επειδή γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε συνεχή ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας για μακρά περίοδο», τόνισε η Σίγκριντ Κάαχ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες αεροπορικές ρίψεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, εξήρε αυτό το «σύμβολο υποστήριξης στους άμαχους στη Γάζα», μια «απόδειξη της ανθρωπιάς που μοιραζόμαστε», επισήμανε όμως πως πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό».

«Ο αέρας και η θάλασσα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραδόσεις μέσω χερσαίων οδών», επέμεινε η ολλανδή πρώην υπουργός, που ονομάστηκε τον Δεκέμβριο συντονίστρια για ζητήματα αρωγής, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε παραδόσεις βοήθειας «μεγάλης κλίμακας» στον παλαιστινιακό θύλακο. Μολονότι αναγνώρισε πως οτιδήποτε «επιπλέον αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι πολύ σημαντικό».

Εξέφρασε ικανοποίηση για την αναγγελία των ΗΠΑ ότι θα οικοδομηθεί προσωρινός λιμένας στη Λωρίδα της Γάζας για να παραδίδεται διά θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια, σημειώνοντας πως και άλλες «μεγάλες χώρες» θα συμμετάσχουν στον «θαλάσσιο διάδρομο» από την Κύπρο.

Τα μέλη του ΣΑ «επαναβεβαίωσαν τη σημασία που έχει να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών», είπε από την πλευρά του ο Γιαμαζάκι Καζουγιούκι, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ιαπωνία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Μάρτιο.

Ερωτηθείσα για τα κυριότερα εμπόδια στις παραδόσεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, η Σίγκριντ Κάαχ κάλεσε να ανοίξουν περισσότερες χερσαίες διελεύσεις και στάθηκε επίσης στην περίπλοκη διαδικασία ελέγχων στα σύνορα.

Και καθώς «οι μάχες συνεχίζονται και ο κόσμος είναι απελπισμένος», ο κοινωνικός ιστός «σχίζεται» και η «ανομία» αυξάνεται, «είναι ολοένα δυσκολότερο για εμάς», αφού γίνουν έλεγχοι, «να παραλάβουμε και να διανείμουμε» τη βοήθεια «με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξήγησε χθες πως τα φορτηγά που φθάνουν στο σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, πρέπει, αφού επιθεωρηθούν, να ξεφορτωθούν στην παλαιστινιακή πλευρά: η βοήθεια φορτώνεται σε άλλα οχήματα, συχνά μικρότερα, ο αριθμός των οποίων δεν επαρκεί.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 30.800 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε τουπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Ισπανία ανακοινώνει επιπρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ στην UNRWA

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (07/03) τη χορήγηση επιπρόσθετης χρηματοδότησης 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), προκειμένου να συνεχίσει το «σημαντικό» έργο του για να αντιμετωπιστεί η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ανακοίνωση έκανε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο κ. Λαζαρινί εξέφρασε την ελπίδα πως η απόφαση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης θα ωθήσει άλλες χώρες που ανέστειλαν το τελευταίο διάστημα τη χορήγηση βοήθειας στην υπηρεσία του να την ξαναρχίσουν. Υπογράμμισε ότι η απόφαση κάπου 16 χωρών συνεπάγεται πως η UNRWA στερείται κάπου 410 εκατ. ευρώ.

Κάλεσε ακόμη έντονα να ανοίξουν περισσότερες χερσαίες διελεύσεις, ώστε να φθάνει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας οδικώς.

Χθες Πέμπτη (07/03) οι ΗΠΑ και η Ιορδανία έκαναν την τρίτη κατά σειρά ρίψη βοήθειας από τον αέρα σε μια εβδομάδα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κατά την ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης πως διέταξε να στηθεί προσωρινός λιμένας από τον αμερικανικό στρατό για να διευκολυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης, μέσω Κύπρου.

«Η μοναδική απάντηση» στην ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα όφειλε να είναι το «άνοιγμα σημείων διέλευσης» βοήθειας, αντέτεινε ο επικεφαλής της UNRWA, σημειώνοντας όπως και άλλοι αξιωματούχοι πως οι αεροπορικές ρίψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αναφερόμενος σε επεισόδιο κατά τη διάρκεια διανομής βοήθειας στην πόλη της Γάζας, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και πλήθος ποδοπατήθηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 120 Παλαιστίνιοι, ο κ. Λαζαρινί έκανε λόγο για «συνέπεια της πολιορκίας» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπούν νέες τραγωδίες αυτής της φύσης είναι να «πλημμυρίσει» με βοήθεια η Λωρίδα της Γάζας, έκρινε ακόμη.

Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Άλβαρες ακολουθούν την υπόσχεση πως θα δοθούν 3,5 εκατ. που έγινε την περασμένη εβδομάδα και τα χρήματα θα φθάσουν στην υπηρεσία σε «τέσσερις ως έξι εβδομάδες», είπε ο υπουργός.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας χαιρέτισε εξάλλου το ότι η ΕΕ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσει βοήθεια 50 εκατ. ευρώ προοριζόμενη για την UNRWA.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Άλβαρες, η χώρα του οποίου συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές των Παλαιστινίων στην Ευρώπη, σε βαθμό που προκλήθηκε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ τον Νοέμβριο, ζήτησε —«απαίτησε»— να κηρυχθεί «άμεση» και «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα