Γάζα: Επεκτείνονται οι επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων – Νέες προειδοποιήσεις για τους αμάχους

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα: Επεκτείνονται οι επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων – Νέες προειδοποιήσεις για τους αμάχους
Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo Hatem Ali

Αμείωτα συνεχίζονται τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού σε αστικούς καταυλισμούς προσφύγων στη Γάζα. Νέα παρέμβαση Μακρόν για “διαρκή κατάπαυση του πυρός”. Προειδοποιεί εκ νέου ο ΠΟΥ.

Σε αστικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα, επεκτείνουν οι ισραηλινές δυνάμεις τις επιθέσεις τους, μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς σε παλαιστινιακές κοινότητες και τη διαταγή που έδωσαν στους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Η ανακοίνωση του στρατού για τη νέα ζώνη μάχης απειλεί με περαιτέρω καταστροφή σε έναν πόλεμο που -όπως λέει το Ισραήλ- θα διαρκέσει «πολλούς μήνες» καθώς ορκίζεται να συντρίψει την ομάδα της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σφοδρές αστικές μάχες στη βόρεια Γάζα και στη νότια πόλη Khan Younis, οδηγώντας τους Παλαιστίνιους σε όλο και μικρότερες περιοχές σε αναζήτηση καταφυγίου.

Ως εκ τούτου, εκτυλίσσεται μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί εκ νέου ότι ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται σε “μεγάλο κίνδυνο”.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι η πείνα και η απόγνωση επιδεινώνονται στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό έδαφος.

Μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει “επείγοντα μέτρα για να μειωθεί ο σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει για τον λαό της Γάζας και υπονομεύει την ικανότητα των οργανώσεων αρωγής να βοηθήσουν έναν πληθυσμό που υποφέρει από φρικτά τραύματα, οξεία πείνα και σοβαρό κίνδυνο ασθενειών”.

Σε ανακοίνωση, η υπηρεσία του ΟΗΕ τόνισε ότι η ομάδα της τόνισε την ανάγκη για τρόφιμα που “συνεχίζει να είναι οξεία” σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. “Άνθρωποι που πεινούν απέκλεισαν την αυτοκινητοπομπή μας με την ελπίδα να βρουν να φάνε”, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

“Η ικανότητα του ΠΟΥ να παραδίδει φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα στα νοσοκομεία περιορίζεται όλο και περισσότερο από την πείνα και την απόγνωση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία αυτά ή πηγαίνουν εκεί”, πρόσθεσε. “Η ασφάλεια των ομάδων μας και η συνέχιση των επιχειρήσεων εξαρτώνται από την παράδοση περισσότερων τροφίμων στη Γάζα, αμέσως”, υπογράμμισε ο Τέντρος.

Επικοινωνία Μακρόν – Νετανιάχου: Αίτημα για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εκ νέου ο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία επανέλαβε το αίτημά του να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό «διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Ελιζέ, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής φύσης τις «προσεχείς ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Στη συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την «ανάγκη» τα μέρη να «εργαστούν για διαρκή κατάπαυση του πυρός, με τη βοήθεια όλων των περιφερειακών και διεθνών εταίρων», στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η Γαλλία «θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες, σε συντονισμό με την Ιορδανία», για να διεξαχθούν «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» στην μικρή παλαιστινιακή περιοχή, υπό απόλυτη πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την «έντονη ανησυχία» του για τον «πολύ βαρύ απολογισμό» θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την «απόλυτα επείγουσα ανθρωπιστική κρίση» που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Επέμεινε εκ νέου «στη σημασία που έχει το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να τερματιστούν οι επιθέσεις «ορισμένων εποίκων εναντίον παλαιστινίων αμάχων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και «κάθε νέο σχέδιο ανέγερσης οικισμών» στον τομέα αυτόν.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο κ. Νετανιάχου «ευχαρίστησε» τη Γαλλία διότι «υπερασπίζεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και για τη «βούλησή της να συμβάλει να αποκατασταθεί η ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο», ανέφεραν οι υπηρεσίες του στην Ιερουσαλήμ. Ακόμη, «ενημέρωσε» τον κ. Μακρόν για τις εξελίξεις στον πόλεμο και τις «προσπάθειες» να επιστρέψουν «οι όμηροι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα