Βόρεια Μακεδονία: Η επίσημη ιστοσελίδα της προέδρου δεν περιέχει την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”

Διαβάζεται σε 3'
Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην τελετή ορκωμοσία της
Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην τελετή ορκωμοσία της Associated Press

Στην ιστοσελίδα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δεν αναγράφεται πουθενά το συνταγματικό όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.

Ανανεώθηκε την Τρίτη η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η νέα Πρόεδρος του κράτους είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα τoυ επίσημου ιστοτόπου, δίπλα στο οικόσημο, δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται, επίσης, απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου, αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαϊου, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Στη γραμμή της νέας προέδρου της χώρας κινήθηκε προ ημερών και ο επικεφαλής του VMRO και επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι.

Ο Μιτσκόσκι -σηματοδοτώντας την επιστροφή του VMRO στην εξουσία- προέβη σε αντίστοιχες προκλήσεις με αυτές της προέδρου της χώρας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως σέβεται το Σύνταγμα της χώρας, αλλά αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμά του να αποτελεί τη χώρα του όπως θέλει.

«Χρησιμοποιώ τους όρους «Μακεδονία» και το επίθετο «Μακεδονικός» γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει κάποιους είδους παραβίαση. Αν νομίζουν (σ.σ. στην Ελλάδα) ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία, οπότε εκεί θα παραθέσουμε και τα δύο επιχειρήματα. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό. Επιδιώκω τις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας» πρόσθεσε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα και ζήτησε «να μην υπάρχουν άλλες απειλές, εμπόδια και επιστροφή στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν και οι δύο πλευρές στο μέλλον». Είπε, επίσης, ότι αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, «σε αντίθεση με τον νότιο γείτονα μας, ο οποίος δεν έχει κυρώσει ούτε τα τρία μνημόνια που προβλέπονται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα