Γάζα: Καθοριστική στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη – Τι είναι το άρθρο 99

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα: Καθοριστική στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη – Τι είναι το άρθρο 99
AP Photo/Mohammed Dahman

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει προκειμένου να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει μία ιδιαίτερη σημειολογία.

Ενώπιον μίας εκ των πιο καθοριστικών στιγμών της ιστορίας του βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και μίας κρίσιμης ψηφοφορίας που θα καθορίσει το αν θα κάνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Εν πολλοίς, ίσως ορίσει και τις τύχες της Γάζας, αφού το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα δώσει και το πράσινο φως για μία καθολική και ηχηρή προτροπή ώστε να σταματήσει ο βομβαρδισμός του θύλακα την ώρα που η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα διαρκώς επιδεινώνεται.

Η ψηφοφορία αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά την σημαντική και σημειολογική πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του το 2017, έκανε χρήση μίας σπάνιας εξουσίας που παραχωρείται στους αρχηγούς του διεθνούς οργανισμού από το καταστατικό του.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο «εφιστά την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Τι είναι το άρθρο 99 και από πότε έχει να χρησιμοποιηθεί

Το άρθρο 99 δίνει στον επικεφαλής του ΟΗΕ τη δυνατότητα “να φέρει υπόψιν του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιοδήποτε θέμα, κατά τη γνώμη του, μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε το πρωτοφανές βήμα, κάτι που κανείς στο ρόλο του δεν έχει κάνει εδώ και δεκαετίες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφοι υπέρ και κανένα βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία ή τη Βρετανία προκειμένου αυτό περάσει.

Για την υλοποίησή της ψηφοφορίας, ο Γκουτέρες χρειάστηκε να απευθυνθεί στους διπλωμάτες του Συμβουλίου και να μιλήσει τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και αρκετών Άραβων υπουργών.

Η πλειοψηφία του συμβουλίου έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει άμεση κατάπαυση του πυρός, επομένως όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη «θητεία» του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ) και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», ανέφερε ο Έλι Κόεν μέσω X.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα