Γάζα: Ναυάγησε η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Βέτο από ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 2'
Γάζα
Γάζα AP

Απέτυχε να υπερψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, το οποίο καθόριζε αν θα γινόταν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχολίασε πως η διαδικασία πίσω από το ψήφισμα ήταν “βιαστική“, ενώ δήλωσε πως δεν καταδίκαζε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

“Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι συστάσεις μας αγνοήθηκαν“, είπε ο ίδιος. Ακόμη πρόσθεσε ότι το πιο μη ρεαλιστικό μέρος του ψηφίσματος ήταν η έκκληση για “άνευ όρων κατάπαυση του πυρός”, καθώς αυτό “θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου”.

“Αυτό το ψήφισμα λέει ουσιαστικά ότι το Ισραήλ πρέπει απλώς να το ανεχθεί αυτό, ότι θα πρέπει να αφήσει αυτόν τον τρόμο να μείνει ανεξέλεγκτος”, είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Γαλλίας, η οποία ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, τόνισε στην συνέχεια πως υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα.

Η κρίση στη Γάζα χειροτερεύει και διατρέχει τον κίνδυνο να επεκταθεί” είπε ο ίδιος μετά την ψηφοφορία.

“Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αυτό το συμβούλιο απέτυχε λόγω έλλειψης ενότητας και με την άρνησή του να δεσμευτεί πραγματικά στις διαπραγματεύσεις”, σχολίασε.

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον γενικό γραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα