Γάζα: Ο λιμός βρίσκεται προ των πυλών – “Σταγόνα στον ωκεανό” η ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάζεται σε 9'
Μάχη για λίγο φαγητό στη Γάζα
Μάχη για λίγο φαγητό στη Γάζα AP Photo Mohammed Hajjar

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΟΗΕ για τον λιμό που πρόκειται να “χτυπήσει” σύντομα τη βόρεια Γάζα. Διεθνείς αντιδράσεις.

Από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Γάζα, όπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με την έκθεση μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Σε ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατ. -δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

«Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρει το κείμενο.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ντρέπεται που δεν κατάφερε να σταματήσει» τον επικείμενο λιμό, έγραψε στο Χ ο επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

Στην προηγούμενη έκθεση IPC, τον Δεκέμβριο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ) του ΟΗΕ θεωρούσαν «πιθανό» έναν λιμό μέχρι τα τέλη Μαΐου στη βόρεια Γάζα. Τώρα, πιστεύουν ότι θα συμβεί «κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τον Μάιο» εάν δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί η κατάσταση.

Η εκτίμηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα. «Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο λιμός έρχεται», προειδοποιεί η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Μπερτ Μπέκντολ. «Είναι πιθανόν ότι ο λιμός είναι ήδη πραγματικότητα στον βορρά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε» ελλείψει πρόσβασης στα εδάφη αυτά.

Τα κριτήρια του IPC για την κήρυξη λιμού δεν πληρούνται σε τεχνικό επίπεδο ακόμη, αλλά ήδη «οι κάτοικοι της Γάζας πεθαίνουν από πείνα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Σίντι ΜακΚέιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από υποσιτισμό και «ο οξύς υποσιτισμός στα παιδιά κάτω των 5 ετών προχωρεί με ρυθμό ρεκόρ».

Την ανάγκη βοήθειας στη Γάζα τόνισε ο Μπορέλ – Αντιπαράθεση με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Κύπρο πρέπει να αναπτυχθεί αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη να διευκολυνθεί η χερσαία πρόσβαση από το Ισραήλ.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε την ανάγκη να βοηθηθεί η Γάζα με όποιο τρόπο είναι δυνατόν.

Όπως είπε, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για βοήθεια στη Γάζα είναι χερσαία, «εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί υπάρχει όριο στα φορτηγά που μπορούν να φτάσουν- και υπάρχει όριο, αυτό είναι ξεκάθαρο- εάν έχουμε πλοία ας φέρουμε βοήθεια με αυτόν τον τρόπο. Το πλοίο που πήγε από την Κύπρο στην Γάζα ήταν από ιδιωτικό οργανισμό, από ισπανική ΜΚΟ που παρέχει φαγητό στη Γάζα».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να τονωθεί το «κανάλι» του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. «Εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, είναι καλύτερο από το τίποτα. Είναι θετική πρωτοβουλία. Αλλά την ίδια ώρα, ο τρόπος να περάσει στη Γάζα όση βοήθεια χρειάζεται θα ήταν ανοίγοντας τα χερσαία σύνορα. Είναι σαν να την βοήθεια από αέρος» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι θα ήταν ευκολότερο να προσγειωθεί αεροπλάνο αλλά είναι κλειστό το αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο σημείο που πέφτει η βοήθεια.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι « κατά τον ίδιο τρόπο ζητάμε από το Ισραήλ να ανοίξει λιμάνι και εκεί η Κύπρος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και ευχαριστώ την Κύπρο που είχε την ιδέα και ξεκίνησε να λειτουργεί».

Υπογράμμισε επίσης ότι «όλοι οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς όρους και κανείς δεν πρέπει να κάνει παζάρια με τις ζωές των αμάχων». Παράλληλα, μιλώντας για την Αϊτή μίλησε για «τυπικό παράδειγμα αποτυχημένου κράτους στα χέρια συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος». Συνέκρινε επίσης την χώρα με τη Γάζα λέγοντας ότι και εκεί «βλέπουμε την ανάπτυξη συμμοριών, βλέπουμε την ανάπτυξη δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τη φρικτή κατάσταση. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια, πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανθρώπινη στήριξη» για να μην μετατραπεί η Γάζα σε Αϊτή της Μεσογείου.

Νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε εκ νέου το Ισραήλ ότι προκαλεί λιμό στη Λωρίδα της Γάζας και χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, μια κατηγορία που απέρριψε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

«Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε σε κατάσταση λιμού, που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Μπορέλ στην έναρξη μιας συνόδου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Η λιμοκτονία χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο. Το Ισραήλ προκαλεί λιμό», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ, προέτρεψε τον Μπορέλ «να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα απέναντι στα εγκλήματα της Χαμάς». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Κατζ ανέφερε ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηράς, αέρος και θαλάσσης» αλλά η διανομή αυτής της βοήθειας «διαταράχθηκε βίαια» από τους μαχητές της Χαμάς σε «συνεργασία» με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα

Η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στάγδην στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, 2.874 φορτηγά εισήλθαν τον Φεβρουάριο στον θύλακα, δηλαδή μόνο το 20% της καθημερινής βοήθειας που λάμβανε η Λωρίδα της Γάζας πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, υπάρχει μία μικρή ευκαιρία για την αποτροπή του λιμού. Για να γίνει αυτό «χρειαζόμαστε άμεση και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στον βορρά. Αν περιμένουμε να κηρυχθεί λιμός, θα είναι πολύ αργά, χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα έχουν πεθάνει», σύμφωνα με την Σίντι ΜακΚέιν.

«Μία άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε την είσοδο επαρκών τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού» στις περιοχές που απειλούνται από τον λιμό, λέει η Μπερτ Μπέκντολ, αλλά η παύση των εχθροπραξιών «δεν φαίνεται πιθανή τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες διατροφής, απαιτείται η είσοδος στην Γάζα «τουλάχιστον 300 φορτηγών ημερησίως», κυρίως στον βορρά, όπου μόνο εννέα φάλαγγες έχουν εισέλθει από την αρχή του έτους. Τα τελευταία 18 φορτηγά παρέδωσαν επισιτιστική βοήθεια χθες το βράδυ στην πόλη της Γάζας.

Σε μία προσπάθεια αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν πραγματοποιηθεί ρίψεις από αέρος, ενώ η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθεια μεταφοράς βοήθειας δια θαλάσσης.

Όμως, ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο δεν αλλάζει τα δεδομένα, σύμφωνα με την Μπερτ Μπέκντολ. Τόσο οι από αέρος ρίψεις, όσο και οι δια θαλάσσης μεταφορές «έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν πανάκεια».

Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει από την Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

 

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «το πρώτο φορτίο 200 τόνων έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλεια».

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως για αυτόν το σκοπό «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».

Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα AP Photo World Central Kitchen

Ο κ. Κόμπος συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής». «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος» συνέχισε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική και πρόσθετη προσπάθεια».

Τέλος, όπως είπε θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο συνάντηση με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους αμάχους να απομακρυνθούν από την περιοχή του νοσοκομείου αλ-Σίφα

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί «άμεσα» από την περιοχή του νοσοκομείου αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις λίγο πριν το ξημέρωμα, δήλωσε εκπρόσωπός του σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

«Έκκληση προς όλους που βρίσκονται εκεί και τους εκτοπισμένους στη συνοικία αλ-Ριμάλ, το νοσοκομείο αλ-Σίφα και τις γύρω περιοχές: για την ασφάλεια σας, πρέπει άμεσα να εγκαταλείψετε την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος στα αραβικά.

Ο στρατός κάλεσε τους πολίτες να κινηθούν «προς τα δυτικά», δηλαδή προς τη θάλασσα και στη συνέχεια να ακολουθήσουν το δρόμο κατά μήκος των ακτών «προς τον νότο έως την ανθρωπιστική ζώνη αλ-Μαουάσι», που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην περιοχή έγινε ρίψη φυλλαδίων με το ίδιο μήνυμα. «Βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη περιοχή συγκρούσεων», ανέφεραν τα φυλλάδια.

Οι μάχες ξεκίνησαν λίγο πριν από το ξημέρωμα γύρω από αυτό το νοσοκομείο της Πόλης της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός εισήλθε κατά τη διάρκεια επιχείρησης στις 15 Νοεμβρίου. Στην τελευταία του ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ο στρατός ανέφερε ότι «συνεχίζει να διεξάγει στοχευμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή του νοσοκομείου αλ-Σίφα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα