Γεμίζουν πτώματα οι φυλακές της Συρίας

Γεμίζουν πτώματα οι φυλακές της Συρίας

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι πάνω από 88 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε κέντρα κράτησης στη Συρία, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, που υπέστησαν ξυλοδαρμούς, καψίματα, ηλεκτροσόκ και άλλους βασανισμούς (Vid)

Οι θάνατοι κρατουμένων στις φυλακές της Συρίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες καθώς η Δαμασκός προσπαθεί να καταστείλει το κίνημα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, καταγγέλλει σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία. Στην έκθεση αναφέρεται πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 88 θάνατοι κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση αναφέρεται σε «88 περιπτώσεις θανάτων κρατουμένων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου» και σε δύο μόνο περιοχές της Συρίας.

Οι 88 κρατούμενοι για τους οποίους η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει στοιχεία ήταν άνδρες και αγόρια, ανάμεσά τους υπάρχουν δέκα παιδιά από το 13 έως 18 ετών.

Για τουλάχιστον 52 περιπτώσεις η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει ικανές αποδείξεις για το ότι «πράξεις βασανιστηρίων ή η κακοποίηση ευθύνονται ή συνέβαλαν στον θάνατό τους».

Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.800 ονόματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την έναρξη της καταστολής του κινήματος διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων του 2011 ετών, ο μέσος όρος θανάτων στις συριακές φυλακές ήταν πέντε ετησίως.

"Μία τέτοια αύξηση δεν είναι δυνατόν να είναι συμπτωματική. Μοιάζει να αποτελεί έκφραση της ίδιας απάνθρωπης βίας που εκδηλώνεται καθημερινά στους δρόμους της Συρίας", δήλωσε ο Ρέτο Ρούφερ, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή το ελβετικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση εξέτασε 45 βίντεο που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή ακτιβιστές μετά την παράδοση των σορών στις οικογένειές τους. Είκοσι βίντεο παραδόθηκαν για εξέταση σε ιατροδικαστές.

Οι σοροί έφεραν σημάδια βίαιων χτυπημάτων, εγκαύματα και πληγές. Οι κρατούμενοι προέρχονταν από τις περιοχές των πόλεων Χομς και Ντερά.

Θάνατοι κρατουμένων έχουν αναφερθεί επίσης σε πέντε άλλες περιφέρειες, στη Δαμασκό, στο Ριφ Νταμάσκ, στο Ιντλιμπ, στη Χάμα και στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ερευνών για τη Συρία της Διεθνούς Αμνηστίας Νιλ Σάμοντς, η οργάνωση διαθέτει τα ονόματα τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων που κρατούνται σήμερα σε συριακά κέντρα κράτησης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, 12.000 - 15.000 άνθρωποι κρατούνται σήμερα στη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να διεξαγάγει έρευνα στη Συρία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν απολύτως ανεπαρκής μέχρι σήμερα», καθώς κάθε απόφαση υποχρεωτικού χαρακτήρα έχει συναντήσει την αντίθεση της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, την Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Assad's prayers amid the violence

SHARE:

24Media Network