Γενί Σαφάκ: Στις 2 Ιουλίου η απόφαση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Γενί Σαφάκ: Στις 2 Ιουλίου η απόφαση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Καθαρισμός μπροστά από την Αγιά Σοφιά AP

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αναμένεται να αποφανθεί για την τύχη του Βυζαντινού μνημείου, μετά την αίτηση για επαναλειτουργία της ως τέμενος

Στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου, αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί κατά της υπουργικής απόφασης, η οποία μετέτρεψε το βυζαντινό μνημείο σε Μουσείο, αναφέρει δημοσίευμα τηγς Γενί Σαφάκ.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο ναός μετετράπη σε τζαμί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ενώ μουσείο έγινε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας το 1934.






Το αίτημα ακύρωσης της απόφασης είχε υποβληθεί από τον Σύλλογο Ιδρυμάτων Ιστορικών Έργων και Περιβάλλοντος και είχε απορριφθεί. Την ίδια μοίρα είχαν και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν το 2012 και το 215, αναφέρει η Yeni Safak.

Ο Σύλλογος επανήλθε το 2016, ζητώντας να θεωρηθεί πλαστή η υπογραφή του Μουσταφά Κεμάλ, με την οποία επικυρωνόταν η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσείο. Εάν γίνει δεκτή η νέα προσφυγή, τότε ανοίγει ο δρόμος για την θρησκευτική χρήση του μνημείου.

Άλλωστε, η επαναλειτουργία της για θρησκευτικούς λόγους, είναι ένα ζήτημα που επανέρχεται συχνά στην ατζέντα από ακραίους ισλαμικούς κύκλους.

Υπενθυμίζεται ότι την 29η Μαΐου επέτειο της Άλωσης της Πόλης, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προχωρήσει σε άλλη μια πρόκληση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Πέραν των πυροτεχνημάτων και της πομπής των σκαφών στον κόλπο όπου δεσπόζει ο μνημειώδης ναός και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δόθηκε εντολή να διαβαστεί η “σούρα του Πορθητή”, μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’ από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς.

Σε δηλώσεις που είχαν ακολουθήσει την “φίεστα”, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν είχε διαψεύσει τα σενάρια ότι η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Σε συνέντευξή του στις 31 Μαΐου στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, ο Καλίν απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα