Γερμανία: Ανησυχία και ενστάσεις για τη “δολοφονική μετάλλαξη” του υπουργού Υγείας

Γερμανία: Ανησυχία και ενστάσεις για τη “δολοφονική μετάλλαξη” του υπουργού Υγείας
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ 2022 Michael Sohn/AP Photo

"Δολοφονική" χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού που περιμένουμε το φθινόπωρο ο Γερμανός υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προκαλώντας τις αντιδράσεις των επιδημιολόγων.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας και επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για μία νέα και υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού, την οποία περιμένουμε το φθινόπωρο, την ώρα που η μία χώρα μετά την άλλη αίρει σταδιακά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Μάλιστα, δεν δίστασε να τη χαρακτηρίσει και “δολοφονική“, καθώς όπως είπε, είναι πιθανό να εμφανιστεί μία μετάλλαξη που θα είναι τόσο μεταδοτική όσο η Όμικρον και τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα, στοχεύοντας έτσι, όπως αναφέρει σε άρθρο της η DW, στην αποτροπή ενός νέου, ενδεχομένως πιο επικίνδυνου κύματος της πανδημίας και εξαγγέλοντας νέες παραγγελίες εμβολίων.

“Καταγράφονται προς το παρόν νέες υπο-μεταλλάξεις της Όμικρον και αυτό μου προκαλεί ανησυχία. Μπορεί να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη τόσο μεταδοτική όσο η Όμικρον και τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, σημειώνοντας ότι ίσως από το φθινόπωρο να επιστρέψει η υποχρεωτική μάσκα στους κλειστούς χώρους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με τον Καρλ Λάουτερμπαχ και ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφουν οι ειδικοί: το γεγονός ότι έχουν μικρύνει τα χρονικά διαστήματα που μεσοβολαβούν μεταξύ δύο μεταλλάξεων, κάτι που δυσχεραίνει τόσο τους εμβολιασμούς όσο και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Το καλό νέο πάντως είναι ότι σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό μέχρι το Σεπτέμβριο είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο, κατάλληλο για την Όμικρον και όποιες νέες μεταλλάξεις της.

Αντιδράσεις και έντονη κριτική από επιδημιολόγους

Οι δηλώσεις του Λάουτερμπαχ προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις, ενώ του ασκήθηκε έντονη κριτική για τη χρήση του όρου “δολοφονική μετάλλαξη“.

Όπως ανέφερε στην Bild ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιτ Χάνασιτ ο όρος αυτός είναι “αντιεπιστημονικός” και δεν δημιουργεί τίποτα άλλο, παρά αβεβαιότητα στον γενικό πληθυσμό, ενώ ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως αναφέρει η DW, θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο πιθανό. Ο Γερμανός ειδικός υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της βασικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί στο μεταξύ στον γενικό πληθυσμό τόσο μέσω του εμβολιασμού αλλά και της κυτταρικής ανοσίας μέσω μολύνσεων.

Ενστάσεις για τις προβλέψεις Λάουτερμπαχ εγείρει και ο επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ από τη Βόννη, ο οποίος θεωρεί πιο συνετή την καλή προετοιμασία για το φθινόπωρο από τη διάδοση σεναρίων περί “δολοφονικής μετάλλαξης”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα