Γερμανία: Εκτός νόμου η νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 με πλοκάμια και στην Ελλάδα

Γερμανία: Εκτός νόμου η νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 με πλοκάμια και στην Ελλάδα
Σύλληψη νεοναζί στη Γερμανία. Φωτο αρχείου. ASSOCIATED PRESS

Να γίνουν έφοδοι σε χώρους της οργάνωσης Combat 18 η οποία τέθηκε εκτός νόμου, ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Μέλη της είχαν επιτεθεί σε στέκια στην Ελλάδα και είχαν βεβηλώσει το μνημείο του Παύλου Φύσσα.

O υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ έθεσε εκτός νόμου την νεοναζιστική οργάνωση Combat 18 και διέταξε την πραγματοποίηση εφόδων σε χώρους της ανά την χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο.

“Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ έθεσε εκτός νόμου την ‘Combat 18 Γερμανία’ “, ανέφερε στο Twitter το υπουργείο.

“Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκονται σε ισχύ αστυνομικά μέτρα σε έξι ομόσπονδα κρατίδια. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας”, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Combat 18 ξεκίνησε από τη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και στη Γερμανία.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε έπειτα από τον θάνατο από πυροβολισμούς, τον περασμένο χρόνο, του Βάλτερ Λούμπκε, ενός υψηλόβαθμου συντηρητικού πολιτικού της περιοχής, γνωστού για τις φιλομεταναστευτικές του θέσεις.

‘Ενας άνδρας, ο οποίος έχει συλληφθεί ως ύποπτος για τον φόνο, είναι υποστηρικτής της άκρας δεξιάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα.

Η γερμανική κοινή γνώμη υπέστη σοκ και από ένα άλλο περιστατικό με πυροβολισμούς τον περασμένο χρόνο, κοντά σε μια συναγωγή της ανατολικής Γερμανίας κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Η δράση της στην Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Ελλάδα με στόχο την εξάρθρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης, υπεύθυνης για περισσότερες από 20 εμπρηστικές επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και σε βάρος Ρομά.

Τα μέλη της “Combat 18 Hellas” , που συνελλήφθησαν , ήταν οπαδοί του Ναζισμού και του Αδόλφου Χίτλερ με το «18» να αντιπροσωπεύει στο λατινικό αλφάβητο τα αρχικά του λατρεμένου φύρερ τους,και είναι υπεύθυνοι μεταξύ άλλων και για την βεβήλωση του μνημείου του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα.

Η “μητρική” οργάνωση συστάθηκε το 1992 και λίγο μετά άρχισε να εκδίδει το χαφιεδίστικης λογικής περιοδικό Redwatch, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις πολιτικών της αντιπάλων.

Καθ’ όλη τη δεκαετία του ’90, η οργάνωση που είναι επίσης γνωστή ως βρετανική KKK, είχε κατηγορηθεί για πολλές δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων, καθώς και για τρομοκρατικές ενέργειες, εμπρηστικές επιθέσεις και βία.

Η Combat 18 Hellas έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια αλλά και για τη βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα, τόσο απροκάλυπτα που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της και σχετικά βίντεο.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβαν τη ευθύνη και για την επίθεση στο Αντιφασιστικό στέκι pasamontana στον Κορυδαλλό. Τον Μάιο του 2015 ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο ‘Αγρός’ στο Ίλιον και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η οργάνωση προχώρησε σε ανάληψη ευθύνης για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Νίκαιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα